Dceřiná společnost EPH koupí plynové zásobníky v Bavorsku

Zásobník zemního plynu, ilustrační foto

Zásobník zemního plynu, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetinský
Daniel Křetinský
Daniel Křetinský
4
Fotogalerie
Slovenská firma Nafta, kterou vlastní Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, koupí tři podzemní zásobníky plynu v Bavorsku. Píše to server Euro.cz, hodnota transakce se podle něj pohybuje v řádu miliard korun.

"Můžeme potvrdit zájem společnosti Nafta o převzetí podzemních zásobníků Inzenham, Wolfersberg a Breitbrunn v Bavorsku," sdělila serveru mluvčí podniku Nafta Alena Masláková Škvrndová. Transakce ještě není dokončená, podléhá totiž schválení státními orgány v Německu. 

Společnost Nafta, známá pod starším názvem Nafta Gbely, se v minulosti zabývala hlavně těžbou ropy a zemního plynu v nejzápadnější části Slovenska, dnes je hlavně provozovatelem podzemních plynových zásobníků.

Majoritních 56 procent akcií Nafty drží holding SPP Infrastructure (společný podnik slovenské vlády a EPH v poměru 51:49), dalších 40,5 procenta akcií vlastní EPH samostatně. Za rok 2016 vykázala Nafta konsolidované tržby 162,6 milionu eur (4,1 miliardy korun) a čistý zisk 79,3 milionu eur (přes dvě miliardy korun), uvedlo Euro.cz.