Dědek už není jediným vlastníkem Jablotronu, 40 procent prodal kolegovi

Majitel skupiny Jablotron Dalibor Dědek

Majitel skupiny Jablotron Dalibor Dědek Zdroj: Anna Vackova/E15

Zakladatel společnosti Jablotron Group Dalibor Dědek už není jediným majitelem této firmy. Čtyřicet procent akcií prodal dlouholetému spolupracovníkovi, obchodnímu a výkonnému řediteli Miroslavu Jarolímovi. Podle časopisu Forbes prodal Dědek podíl na splátky. Skupina, která loni dosáhla rekordního obratu 2,6 miliardy korun, dál zůstává ryze českou společností.

Jablotron vznikl v roce 1990. Z malé soukromé firmy se postupně rozrostl na holding, který dnes tvoří 20 firem a od letošního roku má i vlastní nadaci. Skupina vyvíjí a vyrábí elektronické zabezpečovací a signalizační systémy a má vlastní bezpečnostní službu. Její největší firmou je Jablotron Alarms, který měl loni zakázky za 1,8 miliardy korun.

Mateřskou společnost Jablotron Group teď vlastní dvě firmy - 60 procent patří podle obchodního rejstříku společnosti Jablo Gro Dalibora Dědka a menšinový podíl firmě Tron Up Miroslava Jarolíma. „Naše partnerství jsme přenesli na úroveň holdingu. Osobně jsem moc rád, že jsem našel schopného nástupce,“ uvedl Dědek pro Forbes.

Jablotron se rozrůstá, v Jablonci staví novou skladovou halu

Jablotron zaměstnává kolem 500 lidí, v letošním roce plánuje další růst tržeb zhruba o deset procent. Pomoci by měly novinky, které firma v červnu představila zákazníkům. Mezi nejvýznamnější patří nová designová řada pohybových detektorů nebo ústředny s 3G modulem pro mobilní komunikaci.

Firma ale nabídla také třeba aplikaci pro chytré hodinky Apple, která umožňuje uživateli ovládat alarm a jeho konkrétní sekce, segmenty nebo automatizační funkce.

Jablonecká společnost podporuje své schopné pracovníky, mimo jiné investičně podpořila firmu BigClown Labs, kterou založili její dlouholetí zaměstnanci. Nový podnik, který Jablotron z poloviny vlastní, vyvíjí stavebnicový systém domácí automatizace, s nímž chtějí autoři prorazit i na zahraničních trzích.