Disney se stává klíčovým hollywoodským hráčem

George Lucas

George Lucas Zdroj: ctk

Kdo v polovině roku uposlechl rady analytika RBC Capital Markets Davida Banka a nakoupil akcie studia Walt Disney, udělal skvělý obchod. Ačkoli akcie od té doby závratně neposilovaly, z Disneyho se stává nejvýznamnější hráč v Hollywoodu.

Potvrdila to jeho úterní akvizice Lucasfilmu a trikového studia Industrial Light & Magic, jejíž hodnota činí 4,05 miliardy dolarů. Legendární producent a filmař George Lucas polovinu získá v penězích, druhou pak v podobě 40 milionů akcií studia Walt Disney.

Po nákupu komiksového vydavatelství Marvel z roku 2009 Disney pokračuje v získávání hotových úspěšných produktů. Platí to pro hlavní výtvor Lucasfilmu, sérii Hvězdné války. Ta je dle součtu celosvětových tržeb všech dílů třetí komerčně nejúspěšnější filmovou řadou všech dob (po Harrym Potterovi a bondovkách). Právě sérii Hvězdné války přitom chce Disney využít nejvíce – v roce 2015 by měl do kin přijít již sedmý hraný snímek ságy. Součástí obchodu jsou také částečná práva na další franšízu, Indiana Jonese.

Nákupy Walta DisneyhoNákupy Walta Disneyho | E15

Akvizice obou slavných sérií se však Disneymu může zkomplikovat. S konkurentem 20th Century Fox, který historicky distribuoval všechny dosavadní části Hvězdných válek, se dle magazínu Variety bude muset domluvit na případné spolupráci či na finanční kompenzaci.

Práva na Indiana Jonese zase Disney sdílí se studiem Paramount, s nímž také povede jednání. Přesto Variety označuje obchod za vzájemně výhodný pro obě strany. Pro Disneyho jde o další logický krok při expanzi jeho zábavního impéria, pro Lucase o mimořádně výhodný odchod ze světa velkého filmového průmyslu, který již dříve avizoval. Obě značky navíc již dříve spolupracovaly, například na zábavních parcích.

Čtěte také:

Hvězdné války čeká pokračování, Disney koupil Lucasfilm

První miliardu utržil Walt Disney

Film John Carter míří mezi největší propadáky všech dob

Velkou neznámou v celém obchodě je budoucnost trikového studia Industrial Light & Magic. To je pro zásadní a spolupracuje se všemi velkými produkcemi. Ve všech prohlášeních se opakuje, že se pro firmu nic nemění. Disney však v budoucnu plánuje spoustu technicky náročných velkofilmů (další Hvězdné války, druhý díl Avengers), které mohou jeho kapacity pohltit.

Filmové nákupy studia Walt Disney

Miramax (1993) – legendární studio stojící za řadou oscarových filmů (cena: 60 milionů dolarů)

Pixar (2006) – animační studio spoluvlastněné Stevem Jobsem, klíčový hráč na trhu (cena: 7,4 miliardy dolarů)

Marvel (2009) – komiksové vydavatelství, filmy podle jeho hrdinů utržily miliardy dolarů (cena: 4,24 miliardy dolarů)

Lucasfilm (2012) – tvůrce série Hvězdných válek (cena: 4,05 miliardy dolarů)