Dividendy ČEZ je třeba posoudit ve vztahu k investicím, mírní vášně Sobotka

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Politika výplaty dividend společnosti ČEZ musí být posouzena ve vztahu k investicím ČEZ, tedy i dostavbě Temelína. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na návrh ministra financí Andreje Babiše, který žádá, aby ČEZ vyplatil celý loňský zisk akcionářům.

Výplata dividend v jednom roce ale není něco, co může znemožnit dostavbu Temelína, dodal Sobotka. Čistý zisk ČEZ loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní 70procentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni.

„Budeme o tom ještě v koalici jednat, a to i v souvislosti s tím, jaké investiční aktivity ČEZ plánuje. A tou největší je přirozeně dostavba Temelína. Ale dividendová politika v jednom roce není něco, co může znemožnit dostavu Temelína,“ konstatoval Sobotka.

Babiš řekl, že peníze jsou potřeba kvůli rostoucím požadavkům ministrů na státní rozpočet. „Vidím zde prostor a vůbec to neohrozí nějaké zdraví ČEZ, spíše naopak,“ uvedl Babiš. Upozornil, že svým návrhem díky růstu akcií zvýšil tržní hodnotu ČEZ o 12 miliard korun.

Premiér dodal, že dříve se dividendy ČEZ nevyužívaly ve státním rozpočtu, ale putovaly na speciální privatizační účty. Tuto praxi zrušil až bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, dodal.

Akcie ČEZ letěly vzhůru

Akcie společnosti ČEZ na Babišův výrok zareagovaly razantním růstem. Cenné papíry energetického gigantu se dokonce staly nejvýdělečnějším titulem v rámci celoevropského indexu Euro Stoxx 600, jak upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Akcie dnes posílily o 5,08 procenta na 569 korun za kus.

Vývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZ | E15.cz

Analytici: ČEZ si může výplatu dovolit

ČEZ k 31. prosinci 2013 držel zhruba 25 miliard korun v hotovosti, zadržené zisky z minulých let dosahují 209 miliard koruna a čistý dluh 157 miliard korun, uvedl Sýkora. S přihlédnutím k nedávno sníženému plánu budoucích investic se domnívá, že si ČEZ může výplatu až 100 procent loňských zisků dovolit.

Pokud Babiš pro svůj záměr získá v koalici podporu, vláda následně nebude mít problém si toto odhlasovat na valné hromadě, doplnil Sýkora. „Návrh na výši dividendy přišel v loňském roce 22. dubna a valná hromada se konala 19. června. Obdobné termíny tak očekáváme i v letošním roce,“ dodal.

Jaderná elektrárna TemelínJaderná elektrárna Temelín | Martin Pinkas, Euro E15Ve výplatě dividend bude svou roli hrát i dostavba Temelína (foto Euro Martin Pinkas)

Také podle analytika Fio banky Jana Rašky by stát na valné hromadě měl teoreticky mít sílu vyšší dividendu prosadit. Takto vysokou dividendu Raška vnímá pozitivně pro akcionáře společnosti. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvedl, že částka deset miliard korun představuje skoro procento celkových ročních výdajů státního rozpočtu, a určitě tedy není bezvýznamná. Významnost Babišova kroku ale spočívá navíc ve změně přístupu k hromadění hotovosti ve firmách se státní účastí, míní Sobíšek.

Stát tak podle něj rozpouští jednu z tichých rezerv pro své budoucí hospodaření a bude velmi podstatné, jak se tato rezerva použije. „Dojde-li ke snížení schodku státního rozpočtu, budu přístup považovat za správný. Použije-li se výnos z lepení bezedných děr zdravotního či penzijního systému, můžeme se začít připravovat na těžké časy,“ naznačil Sobíšek.

David Marek z Patria Finance upozornil na to, že stát, jako majoritní vlastník, by v případě dividendové politiky společnosti ČEZ měl brát v potaz také budoucí investice této společnosti, které mohou být finančně velmi náročné. Rozdělování zisku firmy ČEZ by tedy ideálně mělo být v souladu s investičními záměry vyplývajícími ze státní energetické koncepce. Na schválení její aktualizace se ale stále ještě čeká, dodal Marek.