Dluhopisy Tesla Motors jsou toxické, upozornila Standard & Poor's

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0 : Mulad via Flickr

Firemní dluhopisy kalifornské automobilky Tesla Motors jsou vysoce rizikové. Tvrdí to alespoň americká finanční společnost Standard & Poor's, která je ohodnotila známkou B-. Takové hodnocení většinou získají výrazně rizikové investice.

Důvodem, proč analytici označili dluhopisy Tesla Motors za toxické, je především portfolio výrobce elektromobilů. Tesla je riziková kvůli příliš úzkému produktovému zaměření, koncentrované produkci, malému objemu produkce ve srovnání s konkurencí, nedostatečnému odhadu v dlouhodobé poptávce, ale i nedostatku zkušenosti s případnou masovou výrobou. Na hodnocení upozornil deník LA times.

Vysoké riziko na druhou stranu slibuje také výrazně vyšší výnos. Tesla Motors je podle analytiků pro investory, kteří jsou ochotni riskovat, tvrdí deník. Standard & Poor's sice ohodnotila dluhopisy Tesly známkou B-, ale považuje je za „stabilní“. Tesla tedy dokáže zvyšovat hrubou marži po dobu minimálně dalších 12 měsíců, tvrdí S&P.

Tesla Motors nabízí firemní dluhopisy s úrokem 0,25 procenta (splatnost v roce 2019) a 1,25 procenta (splatnost v roce 2021). Tesla vydala tyto dluhopisy v hodnotách 920 milionů dolarů a 1,38 miliardy dolarů. Získané finance chce kalifornský výrobce elektromobilů využít na stavbu obří továrny na li-ion baterie a na další vývoj.

Vývoj akcií Tesla Motors za poslední rokVývoj akcií Tesla za poslední rokVývoj akcií Tesla za poslední rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance