Dodavatel autodílů Karsit rozšiřuje výrobu za 1,5 miliardy, přijme až 250 lidí

Jaroměřská firma Karsit Holding vyvíjí sedačky například pro Volkswagen Golf.

Jaroměřská firma Karsit Holding vyvíjí sedačky například pro Volkswagen Golf. Zdroj: Volkswagen

Jaroměřský výrobce autodílů Karsit Holding chce zvýšit svoji konkurenceschopnost mezi dodavateli automobilového průmyslu v Evropě. Firma, která dodává díly automobilkám Škoda, Audi, Volkwagen nebo Seat, plánuje během následujících dvou let investovat až 1,5 miliardy korun. Zároveň vytvoří 250 nových pracovních míst.

Roční obrat Karsit Holdingu se v posledních letech pohyboval mezi 2,5 až třemi miliardami korun, nyní společnost zaměstnává přibližně 750 lidí.

Investice mají firmě zajistit výrazně vyšší konkurenceschopnost, pomoci ji v dalším růstu výkonů a dostat ji mezi špičku dodavatelů automobilového průmyslu v Evropě.

Hlavními investicemi budou lisovací linka a rozšíření lakovny. „Lisovací linka ovládaná manipulátory s šesti těžkými hydraulickými lisy se stane největší technologickou investicí firmy od doby jejího vzniku. Bude to nejmodernější linka v ČR, která snese porovnání se zařízením u výrobců automobilů,“ uvedl generální ředitel a majitel společnosti František Řípa. Většina investic půjde do strojírenských technologií, počítá se i s vybudováním nových skladů.

Karsit Holding
Karsit vznikl na začátku 90. let. V roce 1994 firma zprivatizovala bývalý závod Karosy v Jaroměři, který tehdy měl 180 zaměstnanců a 180 milionů korun ročního obratu. Od té doby firma oba ukazatele zmnohonásobila.
Automobilová divize Karsit Holdingu má nyní dva výrobní závody v Jaroměři, další v Příbrami, Postřelmově, Dvoře Králové nad Labem a na Slovensku. Výrobní aktivity rozvíjí prostřednictvím společných podniků. Díly a omponenty, především kovové kostry sedadel, vyrábí například pro vozy Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, PSA, Scania.
Firma například v současné době spustila sériovou výrobu zadních sedadel pro vůz Volkswagen Golf. Příbramský závod by na něj měl během jednoho roku dodat rámy až na milion aut. Karsit je také takzvaným vývojovým dodavatelem koncernu VW.
Z nových zakázek lze jmenovat kontrakt na vývoj a výrobu zadních sedadel a opěr pro nový model Škody Fabia, který půjde do sériové výroby v roce 2014. Firma také získala výrobu náhradních dílů pro vozy Octavia a Superb, výrobu rámu zadních sedadel Audi Q7 či nárazníku pro nákladní vozy Scania.
Do skupiny Karsit patří také konferenční a hotelové centrum K-TRIUMF ve Velichovkách, které po nyní dokončeném rozšíření disponuje 55 hotelovými pokoji, pěti kongresovými sály a řadou sportovišť.
Součástí Karsit Holdingu je i zemědělská divize, která hospodaří na 5000 hektarech a ve stájích v Dubenci a Bílé Třemešné chová přes 2000 kusů skotu.

Štiký českého průmyslu v Královéhradeckém kraji

Nová hala v Jaroměři