Dodavatel energií Tameh se dohodl s ostravskou hutí Liberty. Stáhl stamilionovou žalobu

Stamilionový spor týkající se výše platebních závazků mezi hutí Liberty Ostrava a jejím dodavatelem energií Tameh Czech je u konce.

Stamilionový spor týkající se výše platebních závazků mezi hutí Liberty Ostrava a jejím dodavatelem energií Tameh Czech je u konce. Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Obě společnosti deklarují vůli úzce spolupracovat i do budoucna.
Strany se dohodly na částečném vypořádání nahromaděných dluhů a nastavily rámec budoucích finančních vztahů. Tameh stáhl žalobu, kterou na svého odběratele podal loni v listopadu.
3
Fotogalerie

Spor mezi hutí Liberty Ostrava a jejím dodavatelem energií Tameh Czech je u konce. Strany se dohodly na částečném vypořádání nakumulovaných dluhů za energie a nastavily i rámec budoucích finančních vztahů. Tameh zároveň stáhl žalobu, kterou na svého odběratele podal loni v listopadu.

„Dohoda je úspěchem pro obě strany a zaručuje zachování stability provozu na obou stranách. My zajistíme dodávky energií pro huť podle stávající smlouvy, čímž náš partner získá potřebnou energii pro výrobu oceli. Jsme rádi za dohodnutý kompromis,“ říká předsedkyně sboru jednatelů Tameh Czech Kristina Červenková.

Obě společnosti zároveň deklarují vůli spolupracovat i do budoucna v souladu s rámcovou smlouvou uzavřenou do roku 2029, kde se předpokládané platby za odebrané energie podle zdroje deníku E15 pohybují v celkové výši zhruba šesti miliard korun. Strany však jakékoliv podrobnosti dohody nechtějí komentovat. „Konkrétní částky ani další parametry dohody nemůžeme sdělit. Obě společnosti se nyní i díky dosažení dohody mohou soustředit na rozvoj oboustranně výhodné spolupráce,“ dodala Červenková.

„Liberty Ostrava vítá uzavření této dohody. Chceme se nyní plně soustředit na zlepšování výrobních parametrů, a proto spolehlivé dodávky energetických médií z Tameh Czech jsou pro nás zásadní,“ míní finanční ředitel Liberty Ostrava Suyash Pradhan.

V žalobě firma Tameh Czech uváděla, že Liberty není ochotna hradit cenu energií v dohodnuté výši. Kumulovaný rozdíl mezi požadovanými a zaplacenými částkami za dodávky tepla, páry a elektřiny měl postupně dosáhnout stamilionů korun.

Spor o ceny energií vznikl při prodeji huti současnému majiteli. Závod Tameh Czech byl součástí původní skupiny Arcelor Mittal, na Liberty Ostrava ale přešla jen samotná huť. 

Tameh Czech, dříve ArcelorMittal Energy Ostrava, je součástí česko-polského společného podniku Tameh Holding, který z poloviny vlastní jednak skupina Tauron a jednak skupina ArcelorMittal. Ostravské huti Liberty tuzemský Tameh dodává teplo, páru a elektřinu. Celkem zaměstnává 340 pracovníků.