Dohodnuto. Gazprom začne dodávat plyn přes Turkish Stream příští rok

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Ruská plynárenská společnost Gazprom se dohodla s Tureckem na zahájení dodávek prostřednictvím plánovaného plynovodu Turkish Stream. Podle sdělení firmy je zahájení plánováno na prosinec příštího roku. Dohoda představuje pro Gazprom důležitý posun, protože Turecko dříve vyjadřovalo obavy z přílišné závislosti na energetických dodávkách z Ruska.

Gazprom začal na plynovodu Turkish Stream pracovat poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupil od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán. Turkish Stream má mít stejně jako South Stream kapacitu 63 miliard krychlových metrů ročně.

Gazprom hodlá na hranici Turecka a Řecka vytvořit uzel, přes který chce dodávat do Evropy 47 miliard krychlových metrů plynu ročně.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | GazpromPlánovaná trasa Turkish Stream

Ruský prezident Vladimir Putin podle sdělení Kremlu při telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem uvedl, že Rusko je ochotno zajistit financování řeckým firmám, které se na prodloužení projektu Turkish Stream za turecké hranice budou podílet.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.