Domácnosti kvůli zdražování energií odcházejí k menším dodavatelům

ilustrační foto

ilustrační foto

Ceny energií rostou, další zdražování čeká odběratele v příštím roce, a stále více z nich proto volí odchod k jinému levnějšímu dodavateli. Největší část zákazníků, kteří volí jiné dodavatele, tvoří domácnosti. Většinou přechází od dominantních firem jako ČEZ, Pražská energetika, E.ON či Pražská plynárenská k menším společnostem. Ty v souboji o klienty vítězí díky strategiím udržování cen pod úrovní cen velkých firem.

Dodavatele elektřiny letos od ledna do konce listopadu změnilo již téměř 412 tisíc odběratelů, loni za celý rok to bylo necelých 250 tisíc. U plynu letos do konce listopadu k jinému prodejci přešlo přes 327 tisíc klientů. Loni za celý rok se k tomuto kroku odhodlalo přes 84 tisíc odběratelů plynu, vyplývá z údajů operátora trhu se energiemi OTE.

Elektřina v ČR v příštím roce domácnostem zdraží v průměru o 3,4 procenta. Menším dodavatelům se daří nakupovat elektřinu na burze výhodněji a slibují, že v příštím roce zůstanou jejich ceníky výhodnější než u dominantní konkurence. „Na územích s dominancí ČEZ, E.ON a PRE si udržujeme tradičně zhruba o tři až deset procent nižší ceny oproti dominantnímu dodavateli,“ uvedl obchodní ředitel jednoho z hlavních alternativních dodavatelů Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Současné ceníky nehodlá měnit ani Bohemia Energy. „Zachovat stejné ceny můžeme díky úspěšným nákupům elektřiny na burze v uplynulém období. Nakupovali jsme za výhodnějších podmínek než třeba ČEZ, protože jako alternativní operátor můžeme nakupovat flexibilněji a využívat k nákupu především ta období, kdy dojde k výkyvu cen směrem dolů. Navíc se nám daří dále zefektivňovat fungování firmy,“ uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Zvýšení cen v průběhu roku 2012 ale podle něj firma vyloučit nemůže, bude záležet na vývoji spotřeby a cenách na burze.

ČEZ zvedne ceny o téměř pět procent, Pražská energetika zdraží o 2,7 procenta a E.ON zachová růst na minimu 0,1 procenta. Firmy zdražení zdůvodňují růstem cen na velkoobchodním trhu a také vyšším příspěvkem na obnovitelné zdroje.

Podobný konkurenční boj panuje na trhu s plynem. Všechny hlavní plynárenské společnosti letos zdražovaly opakovaně kvůli slabé koruně a také cenám ropy. Společnost RWE chystá další zdražování dodávek pro domácnosti 19. prosince, a sice o devět procent. E.ON zdražil od prosince o 3,5 procenta a Pražská plynárenská zdraží od ledna v průměru o 2,6 procenta.

Například RWE se potýká s problémy kvůli nevýhodným kontraktům na odběr ruského plynu, přitom menší firmy na burze s plynem obchodují výhodněji a mohou tak nabízet příznivější ceny.

Společnost Centropol Energy uvedla, že od ledna sníží ceny zemního plynu na územích, kde dominuje Pražská plynárenská a E.ON, o deset až 25 procent. „Na územích RWE si stále udržujeme výrazný odstup od tohoto dominantního dodavatele,“ řekl Pokrupa. Významný alternativní dodavatel plynu United Energy Trading, který je součástí Energetického a průmyslového holdingu, oznámil, že od ledna ponechá ceny plynu beze změn.