Dostavba Dukovan může být až 2,5krát dražší, než dosud připouštěla vláda

Ministerstvo průmyslu a obchodu poprvé nepřímo připustilo, že výstavba nového jaderného bloku může vyjít dvou a půl násobně dráž.

Ministerstvo průmyslu a obchodu poprvé nepřímo připustilo, že výstavba nového jaderného bloku může vyjít dvou a půl násobně dráž. Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu je podle zdroje deníku E15 ochotné přistoupit na zastropování výkupní ceny v případě, že by horní limit mohlo stanovit na 4500 korun za megawatthodinu.
Dosud vláda počítala s tím, že stát bude vykupovat elektřinu z nového bloku za 1800 koru.
Problém podle Pirátů je, že stát takto nemá nad projektem žádnou kontrolu a v případě jakýchkoli potíží bude muset projekt stejně převzít. „Horní limity podpory jsou stanovené pro veškeré podporované zdroje. Proto by měl být stanovený i pro dukovanský blok, který má být dosud nejdražším zdrojem energie,“ míní senátor Lukáš Wagenknecht zvolený za Piráty.
4
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu poprvé nepřímo připustilo, že výstavba nového jaderného bloku může vyjít dvou a půl násobně dráž. Rezort je podle zdroje deníku E15 ochotný přistoupit na zastropování výkupní ceny v případě, že by horní limit mohl stanovit na úroveň 4500 korun za megawatthodinu. Dosud vláda počítala s tím, že stát bude vykupovat elektřinu z nového bloku za 1800 korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!