Dostavba jaderné elektrárny v Mochovcích se prodraží o téměř 150 miliard

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Jaderná elektrárna Mochovce
Jaderná elektrárna Mochovce
Slovenská jaderná elektrárna Mochovce
Jaderná elektrána Mochovce
Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce (na snímku)
8
Fotogalerie

Náklady na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny ve slovenských Mochovcích se patrně zvýší na 5,4 miliardy eur (146 miliard korun). Podle slovenského deníku Sme o tom informoval státní tajemník slovenského ministerstva hospodářství Vojtech Ferencz. Stavba se tak prodraží asi o miliardu eur.

Společnost Slovenské elektrárne (SE) podle Ferencze před třemi týdny oznámila, že dokončí třetí blok v létě 2018 a čtvrtý blok až v létě 2019. Navzdory valné hromadě z listopadu 2014, kdy podnik avizoval zvýšení rozpočtu na 4,6 miliardy eur, žádá o další zvýšení na 5,4 miliardy eur, řekl. SE jsou správcem elektrárny v Mochovcích.

Slovenský činitel také řekl, že třetí blok v Mochovcích měl být původně uveden do provozu v říjnu tohoto roku a čtvrtý blok v říjnu 2017.

Mochovce se začaly stavět před 34 lety, ovšem za 17 let se podařilo postavit jen dva ze čtyř plánovaných bloků. Projekt dostavby opakovaně čelí odkladům a rostoucím nákladům, mimo jiné i kvůli zpřísnění bezpečnostních předpisů po havárii japonské elektrárny Fukušima před pěti lety.

Slovenské elektrárne, které jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku, vlastní italská skupina Enel, česká skupina EPH a slovenský stát. EPH, který ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, loni v prosinci podepsal dohodu o koupi dvoutřetinového podílu v SE od Enelu za 750 milionů eur (20,3 miliardy korun). Podmínkou transakce je ale dokončení a spuštění nových bloků v Mochovcích, jejichž jaderná část využívá ruské technologie.