Dostavba Temelína má zelenou. Ale s devadesáti podmínkami

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Rozhodování o dostavbě Temelína vrcholí a vleklé povolovací řízení se dnes posunulu kupředu. Svůj souhlas s dostavbou vydal resort životního prostředí. ČEZ ještě musí získat stavební povolení a licenci k provozování nových reaktorů. Žádost ke Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost předložil ČEZ na konci listopadu.

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Projekt na stavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny vyhověl požadavkům pro dopady na životní prostředí. Zároveň ale ministerstvo stanovilo 90 podmínek, které musí energetická společnost ČEZ při realizaci projektu respektovat.

Podmínky ministerstvo stanovilo pro přípravu projektu, samotnou stavbu i pro budoucí provoz elektrárny. MŽP například požaduje zajištění ochrany vody, půdy i ovzduší, zajištění minimální zátěže okolí při provozu elektrárny či garanci dopravy maximálního množství materiálu na stavbu elektrárny po železnici.

Tisíce připomínek

Ministr Tomáš Chalupa uvedl, že z hlediska rozsahu bylo hodnocení dopadů dostavby Temelína na životní prostředí největším procesem svého druhu v historii ministerstva. Nevládní organizace a veřejnost podaly přes 60 tisíc připomínek, které bylo třeba vypořádat. Většina připomínek přišla z Německa a z Rakouska, kde se část obyvatelstva cítí jihočeskou jadernou elektrárnou ohrožena.

Postup ministerstva kritizuje například ekologické sdružení Calla, které prý oznámený krok nijak nepřekvapil. „My to vnímáme jako ukázku, jak je ministerstvo spojencem energetické společnosti ČEZ,“ řekl ČTK Edvard Sequens ze sdružení Calla. V nadsázce dodal, že udělení souhlasu vítá, neboť jim umožní napadnout dostavbu v takzvaném územním řízení. Ekologická sdružení již dříve kritizovala posudek k Temelínu, který podle nich dostatečně neřeší otázky jaderného odpadu či havárie.

Dalšími správními kroky nutnými pro dostavbu Temelína je vydání správního rozhodnutí a stavebního povolení. Státní úřad pro jadernou bezpečnost pak bude muset vydat povolení k umístění jaderného zdroje.

Výroba v Jaderné elektrárně Temelín (údaje v TWh):

rok20052006200720082009201020112012
výroba10,98312,02112,26412,10313,25213,8213,9115,302

Pramen: ČEZ

O zakázku za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se ucházejí česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva, kterou ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025.

Stát chce Temelín stavět, ČEZ váhá