Dovoz ojetin se za minulý rok prudce zvýšil. Byl zájem i o auta starší 15 let

Video placeholde

Dovoz ojetých osobních vozů loni stoupl o 23 procent na 185 663 aut, což je nejvíce od roku 2008. Jejich průměrné stáří bylo 10,4 roku, což je o 0,3 roku méně, než předloni. Podíl vozidel starších deseti let byl téměř 51 procent. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů na tiskové konferenci.

Podle tajemníka svazu Josefa Pokorného byl důvodem růstu dovozů nedostatek nových vozů, které proto zákazníci častěji nahrazovali auty z druhé ruky. Za alarmující označil fakt, že dovoz aut starších 15 let přesahoval 21 procent celkového importu.

Nejvíce dováženou značkou byla Škoda se 40103 vozy, dále Volkswagen s importem 38.120 ojetých aut a Ford s 15 298 vozy. Následují prémiové značky BMW, Mercedes a Audi. Do Česka se dovezlo rovněž 102 ojetých Ferrari, 49 Lamborghini, 26 vozů Rolls-Royce nebo přes 700 ojetých aut značky Porsche.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

"Nejvyšší objem dovozů za posledních 13 let je varovnou zprávou pro tuzemský trh ojetých aut. Ukazuje se, že pod tlakem nedostatku aut legislativa zaměřená proti starým importům už zcela ztratila sílu a Česká republika se opět stala šrotištěm Evropy, navíc v době tlaku na ekologičtější pohony aut. Prověřování původu a technického stavu ojetých vozů bude v následujících měsících a letech zcela zásadním faktorem bezpečné koupě ojetého auta," uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka společnosti Aures Holdings, která provozuje autobazary AAA Auto.

Prodej nových osobních aut v Česku loni vzrostl o 1,9 procenta na 206.876 vozů. Důvodem nízkého růstu i přes vysokou poptávku byl nedostatek aut kvůli chybějícím čipům.