Drápela chce začít stavět spalovnu za dvě miliardy už o prázdninách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

Stavba spalovny komunálního odpadu za dvě miliardy korun začne v Chotíkově u Plzně už o prázdninách. Plzeňská teplárenská jako investor chce mít do konce června pravomocné stavební povolení, které napadli občanští a ekologičtí aktivisté.

Už letos chce městská teplárna investovat 800 milionů korun a do dvou let má spalovna stát, uvedl šéf teplárny Tomáš Drápela.

„Kraj už má stanoviska všech dotčených ministerstev a každým dnem čekáme jeho reakci. Ihned poté by začalo bagrování silnice a základů pro stavbu, což chceme mít do zimy,“ řekl ředitel. Pokud bude pravomocné stavební povolení vydáno později než do začátku příštího týdne, musel by podnik uzavřít dodatek ke smlouvě s ČKD, kterou podepsal v dubnu. Teplárna už musí letos zaplatit výrobu turbíny a kotle.

Investor usiluje až o půlmiliardovou dotaci EU. Od náměstka ministra životního prostředí má slíbeno, že ihned poté, co bude platné stavební povolení, ho osobně předá Evropské komisi.

Plzeňská teplárenská už dala do desetileté přípravy spalovny přes 100 milionů korun, z toho více než 70 milionů do dokumentace a 30 milionů do prezentace a právních analýz.

Spalovna MalešiceSpalovna Malešice

Součástí stavby bude šestikilometrový horkovod ze spalovny do sídliště Lochotín za dalších 400 milionů. „Jde o liniovou stavbu, na níž nepotřebujeme stavební povolení, ale jen územní rozhodnutí. Můžeme začít kopat už zítra,“ uvedl Drápela. Teplárna na něj také žádá o dotaci SFŽP, která měla přesáhnout 100 milionů. Postavíme ho příští rok, prioritní je ale založit stavbu spalovny, řekl.

Podle šéfů teplárny i ČKD bude spalovna v Chotíkově evropskou špičkou. Odpad se nebude hromadit na skládkách a jako palivo nahradí nedostatkové a stále dražší hnědé uhlí. Zařízení zajistí dobrou cenu elektřiny a tepla i rychlou návratnost. Klíčové bude tempo růstu cen za skládkování, jehož cena má být výrazně vyšší než cena spalování.

ČKD postaví spalovnu za 1,953 miliardy korun s německou firmou Martin a s rakouskou Zauner. Projekt se 60letou životností nemá podle Drápely žádné finanční nároky na město. Ročně zpracuje 95 tisíc tun odpadu a nahradí asi 75 tisíc tun uhlí. Dotčené obce i Plzeň stavbu na skládce odpadů schválily.

Dvě občanská sdružení si stěžovala, a to i v Evropském parlamentu, hlavně na procesní pochybení a na podjatost úřadů. Podle brněnského sdružení Arnika už EU nechce spalovny tolik dotovat.

: