Dražba huti Poldi se může konat potřetí. Vydražitel nezaplatil

Poldi Kladno

Poldi Kladno Zdroj: profimedia.cz

Vydražitel zatím nezaplatil za zkrachovalou kladenskou huť Poldi. Pokud peníze nepřevede do půlnoci, bude i třetí dražba Poldi považována za zmařenou. Řekl to v pondělí insolvenční správce Adam Sigmund. Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi.

Vítězem poslední dražby, která se konala na konci srpna, byla společnost Elaria Group. Zaplatit má 256 milionů korun. Neznámá firma byla založena letos v dubnu. Sídlo má v administrativní budově v Praze 4. Jde však jen o virtuální kancelář spravovanou firmou Smart Office&Companies, která se zabývá poskytováním prestižních sídel pro firmy a prodejem předzaložených společností. 

Předchozí dva pokusy o prodej hutí skončily neúspěchem, vydražitelé ve stanovené lhůtě nezaplatili. Obě firmy Poldi a Poldi Trade byly poprvé vydraženy letos v dubnu za 261 milionů, vítězná společnost Compagnia del mediterraneo Steel založená krátce před dražbou ale včas nezaplatila.

Podobná situace se opakovala po červnové dražbě, v níž uspěl podnikatel Jindřich Vlček s firmou Warhols Hold. Částku 251 milionů také neuhradil. Dražitelé vždy složili jistinu 17 milionů, z níž se uhradily náklady dražby v řádech jednotek milionů a zbytek byl firmám vrácen.

Po případném třetím neúspěšném pokusu o běžné vydražení by měla následovat přísnější exekuční dražba. Sigmund už dříve uvedl, že má toto řešení již schválené od věřitelů.

Podle obchodního rejstříku Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun.

Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Soud povolil reorganizaci, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.