Dvacetimilionová kauce má vyčistit trh s benzínem a naftou od podvodníků

Stát plánuje díky síti Čepra ohlídat marže benzinek

Stát plánuje díky síti Čepra ohlídat marže benzinek Zdroj: Profimedia.cz

Podvodným prodejcům pohonných hmot, kteří ročně stát připravují o pět až osm miliard korun na dani z přidané hodnoty, má výrazně zkomplikovat život nová podoba registru distributorů benzínu a nafty.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s ministerstvem financí chtějí prosadit, aby se do registru dostala jen firma, která zaplatí nevratnou kauci 20 milionů korun a prokáže bezúhonnost a bezdlužnost svých odpovědných osob. Zatím stát musí do registru zapsat každého, kdo o to požádá.

„Výrazně tím eliminujeme nepoctivé prodejce a tzv. bílé koně, kteří podvodníkům pomáhají s daňovými úniky,“ prohlásil ministr průmyslu Martin Kuba. Výše kauce podle něj nebude pro distributory likvidační. I proto, že ji nebudou muset skládat v hotovosti, ale postačí bankovní záruka. Opatření chtějí ministerstva prosadit prostřednictvím návrhu koaličních poslanců, aby začalo platit v prvních měsících příštího roku.

Menší distributoři se bojí likvidace

Zástupci menších distributorů ovšem s Kubou nesouhlasí. „Návrh pomůže velkým a silným. Menší distributoři živoří kvůli nekalé konkurenci podvodníků a stát, místo aby jim pomohl, je teď zlikviduje dvacetimilionovou kaucí,“ tvrdí Ivan Indráček, předseda představenstva Svazu čerpacích stanic ČR.

Pro soukromníka, kterému projde rukama měsíčně 10 až 20 milionů litrů paliva, představuje kauce více než čtyřnásobek ročního zisku. „Bohužel ti malí a poctiví se budou muset peníze vydělat v jiném oboru a teprve pak se mohou pustit do strategického odvětví pohonných hmot,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek. Ke kaucím by prý nesáhl, kdyby dokázal vyjednat v Evropské unii výjimku, aby mohl i v oblasti pohonných hmot zavést povinnost platby daně od posledního plátce, tzv. reverse charge. S dalšími ministerskými plány na boj s daňovými úniky Indráček souhlasí.

Ministerstvo hodlá do února příštího roku připravit novely zákona o pohonných hmotách a živnostenský zákon, které přinesou další zpřísnění. Například se má vytvořit systém povinné evidence prodávaných pohonných hmot, aby se dal vysledovat jejich pohyb v celém dodavatelském řetězci. Živnostenský zákon by měl udělat z obchodování s pohonnými hmotami koncesovanou živnost. Distributoři budou muset zajistit, aby jejich odpovědné osoby měly například kvalifikaci jako pro výrobu paliv a maziv. Tyto novely by měly začít platit nejdříve na konci příštího roku. „Povinná evidence se dá spustit hned. Koncesovanou živnost jsme ministerstvu navrhovali už před dvěma roky. Tehdy ji odmítlo,“ diví se Indráček tomu, že účinnější nástroje boje s podvodníky přijdou až s ročním zpožděním. Ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl vyčíslit, o kolik mohou navrhovaná opatření daňové úniky snížit.

tvrdí, že navrhovaná opatření výrazně pročistí trh s pohonnými hmotami. V registru distributorů je nyní 1500 subjektů. Třetina z nich jsou prý bílí koně. Pro srovnání na Slovensku a v Maďarsku na trhu působí dvacet až třicet velkoobchodníků. Indráček si nicméně myslí, že jsou i jiné možnosti, jak počet registrovaných distributorů snížit, aniž by se musela zavádět dvacetimilionová kauce. Třeba lze uplatnit model, kdy bude subjekt s nulovým obratem po dobu tří měsíců automaticky z registru vyškrtnutý.Tím by se omezil počet firem na pět set. Kdyby platil pravidlo, že jedna odpovědná osoba může figurovat jen v jedné firmě, snížil by se počet distributorů o další dvě stovky.

Výsledky boje s daňovými úniky:

Výsledky boje s daňovými úniky (zdroj: MF)Výsledky boje s daňovými úniky (zdroj: MF)|MFzdroj: MF

Už loni začal platit institut ručení za plátce DPH, kdy odběratel ručí za platbu daně svého dodavatele, pokud věděl, nebo mohl vědět, že ten daň nemíní odvést. Jenže zatím se takto podařilo získat podle údajů Generálního finančního ředitelství zhruba sto milionů korun od všech plátců DPH. Vymáhání daně od ručících odběratelů je komplikované, protože finanční úřady musí firmám dokázat, že o nekalých úmyslech partnerů opravdu věděly.

Schéma daňových úniků:

Schéma daňových úniků (zdroj: MF)Schéma daňových úniků (zdroj: MF)|MFZdroj: MF