Egypt a USA posílají ceny ropy nahoru

Zdroj: fot. lotos.pl

Ceny ropy na závěr týdne mírně rostou. Přispívá k tomu pokračující napětí v Egyptě, které by mohlo ohrozit dodávky na trh. Jistý vliv na situaci má také zpráva o poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Fakt, že Rusko poprvé v historii zveřejnilo objem ropných zásob, se na ceně zatím neprojevil.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala růst o zhruba 90 centů na 108,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu zdražila o 75 centů na 105,66 USD za barel.

Čerstvá statistika ukázala, že zásoby ropy a pohonných hmot v uplynulých dvou týdnech prudce klesly. To naznačuje, že se zvyšuje poptávka v USA, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Na ceny ropy měl vliv i prudký růst cen termínových kontraktů na benzin. Důvodem jsou obavy o dodávky pohonných hmot kvůli očekávanému výpadku činnosti rafinerií v hlavní dopravní sezoně v USA. Ceny termínových kontraktů na benzin tak stouply nejvýš za čtyři měsíce a od začátku tohoto měsíce už si připsaly asi 15 procent.

Koncem týdne Rusko poprvé zveřejnilo stav zásob ropy. Objem ruských zásob činil k 1. lednu 2012 celkem 28,7 miliardy tun. Na ceně ropy se však nově zveřejněný údaj zatím nijak neprojevil.