Elektrárna na zemní plyn v Počeradech bude levnější

elektrárna Počerady

elektrárna Počerady

První velká elektrárna na zemní plyn v Česku, kterou na jaře začala stavět elektrárenská společnost ČEZ, podle dnešních Lidových novin vyjde levněji, než ČEZ původně očekávala. Po podepsání všech smluv s dodavateli vycházejí celkové náklady na nový energetický zdroj v severočeských Počeradech na zhruba 17 miliard korun. Ještě na jaře ČEZ počítal s částkou okolo 20 miliard, píšou Lidové noviny (LN).

ČEZ stihla uzavřít smlouvy dříve, než zpráva o uzavírání jaderných elektráren v Německu zvýšila zájem o stavbu paroplynových zdrojů. „V souvislosti s rozhodnutím Německa odstoupit od jádra lze očekávat v tomto směru zhoršení situace. Poptávka po paroplynových technologiích roste,“ řekl LN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ zahájil výstavbu elektrárny letos v březnu, generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest náležící do Skupiny ČEZ. Plynové turbíny dodá koncern Siemens, kotle na odpadní teplo Slovenské energetické strojírny a parní turbínu plzeňská Škoda Power. Stavební práce má na starosti Metrostav, připomínají LN.

Stavba o výkonu necelého jednoho bloku Temelína by měla být hotová v roce 2013 a dodávat proud hlavně ve špičkách, zatímco přes noc se počítá s jejím odstavováním. ČEZ staví nový zdroj v areálu hnědouhelné elektrárny Počerady.