Elektrárnu Chvaletice chtějí koupit EPH a Litvínovská uhelná

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Uhelnou elektrárnu Chvaletice chtějí od společnosti ČEZ odkoupit Energetický a průmyslový holding (EPH) a Litvínovská uhelná, která patří do těžební skupiny Czech Coal. ČEZ uvažuje o prodeji Chvaletic v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí.

Informaci serveru Týden.cz potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. „Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi dvě aktualizované nabídky,“ řekla Půlpánová.

Dohoda by měla ukončit šetření, které Evropská komise vede vůči ČEZ od roku 2009. Prověřovala, zda energetická firma nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny.

Společnost ČEZ vyzvala zájemce o podání nabídky na Chvaletice loni v létě. Zájem o elektrárnu tenkrát rovněž projevily EPH a Czech Coal, uhelná společnost ale podala původně nabídku přímo. ČEZ nejdříve navrhoval, že prodá některou z elektráren Počerady, Chvaletice, Dětmarovice nebo Tisová spolu s Mělníkem 3.

Z upravené dohody, kterou schválil na konci února, vypadla černouhelná elektrárna Dětmarovice. ČEZ v té době také oznámil, že se kloní k prodeji Chvaletic.

:

Reality show miliardářů