Elektrický šok. Tesla má zákaz prodávat auta ve státě New Jersey

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY-SA 3.0 Crixxor via Wikimedia

Na automobilku Tesla Motors dopadla ve státě New Jersey tvrdá legislativní rána. Tamní Komise pro motorová vozidla (Motor Vehicle Commission) schválila pravidlo, podle něhož od 1. dubna nebude možné prodávat auta přímo, ale výhradně prostřednictvím dealerství. Tesla v podstatě ztratila důležitý trh.

Kde je tedy problém? Specifická obchodní politika kalifornského výrobce. Tesla nespoléhá na dealerství, své vozy prodává sama prostřednictvím svých vlastních prodejen. Takový obchodní model bude od dubna v New Jersey odporovat zákonům.

New Jersey není první stát, který se podobným zásahem snaží podpořit místní podnikatele. Podobná pravidla schválily také státy Arizona a Texas. New Jersey však bolí Teslu zdaleka nejvíc - důvodem je zdejší rostoucí trh luxusních vozidel.

Tesla: Neprodáváme jen auta, ale i celou filozofii

Kalifornská automobilka je pochopitelně pobouřena. Na oficiálním blogu tvrdě zkritizovala guvernéra státu Chrise Christieho. Ten podle tvrzení automobilky v minulosti souhlasil se změnou zmíněného pravidla, nakonec však úplně otočil. Podle Tesly je aktuální aféra „urážkou samotného pojmu volného trhu“.

Automobilka Tesla Motors podle svého prohlášení nespolupracuje s dealery automobilů a prodává své vozy sama, protože jejím cílem není pouze „obyčejný“ prodej elektromobilů, ale také vzdělávání spotřebitelů v oblasti elektrického pohonu a obecně trvale udržitelného rozvoje.

Kritika však zní i z dalších míst. Paul Graham, přední investor ze Sillicon Valley, poukázal, že celý zákaz je „útokem na inovace“.

Tesla Motors expanduje
Tesla v nedávné době zveřejnila finanční výsledky za celý rok 2013. Za poslední čtvrtletí minulého roku dodala zákazníkům rekordních 6892 elektromobilů Tesla Model S. Za celý rok automobilka prodala 22 477 automobilů.
Při prodeji více než 22 tisíc elektromobilů měla Tesla obrat 2,5 miliardy dolarů, příjmy se pak vyšplhaly na 761 milionů a čistý zisk činil 46 milionů dolarů. Ačkoliv v současné době je pro Teslu stále klíčový domací americký trh, už na konci roku 2014 firma očekává, že prodeje v Asii a Evropě budou dvojnásobné oproti trhu v USA.
Automobilka chystá také podstatné výdaje a další kapitálové investice do své budoucnosti. Firma chce rozšířit výrobní kapacity pro Model S a Model X, dokončit Model X, rozšířit síť obchodů a servisních center, rozšířit síť rychlodobíjecích stanic Supercharger a především: začít pracovat na levném vozu Model E. Šéf firmy Elon Musk oznámil výstavbu obří továrny na lithium-iontové baterie.