Elektřina a plyn zdražují, dodavatele loni změnilo rekordní množství lidí

Od letošního roku opět zdražuje elektřina a plyn, což loni odběratele vedlo k rekordnímu počtu změn prodejce energií. Dodavatele elektřiny za loňský rok změnilo celkem 448 860 klientů, což je téměř dvojnásobek proti roku 2010. U plynu změnilo prodejce 361 941 odběratelů, tedy více než čtyřnásobek předloňského roku. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE), který dohlíží i na trh s plynem.

Největší část zákazníků, kteří volí jiné dodavatele, tvoří domácnosti. Většinou přecházejí od dominantních firem jako ČEZ, Pražská energetika, E.ON či RWE k menším společnostem. Ty v souboji o klienty vítězí díky strategiím udržování cen pod úrovní cen velkých firem.

ČEZ od ledna zdražuje domácnostem elektřinu o téměř pět procent, Pražská energetika zvýšila ceny v průměru o 2,7 procenta a E.ON zachová růst na minimu 0,1 procenta. Firmy zdražení zdůvodňují růstem cen na velkoobchodním trhu a také vyšším příspěvkem na obnovitelné zdroje.

Z plynárenských firem zdražila společnost RWE již v průběhu prosince, a sice o devět procent. Pražská plynárenská od ledna zdražila v průměru o 2,6 procenta a E.ON zvýšil ceny na začátku prosince o 3,5 procenta.

Menším dodavatelům se daří výhodně nakupovat elektřinu na burze a slibují, že letos zůstanou jejich ceníky výhodnější než u dominantní konkurence. „Na územích s dominancí ČEZ, E.ON a PRE si udržujeme tradičně zhruba o tři až deset procent nižší ceny oproti dominantnímu dodavateli,“ uvedl obchodní ředitel jednoho z hlavních alternativních dodavatelů Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Velcí prodejci čelí nástupu konkurence různými slevami a zákaznickými výhodami.

Odborníci předpokládají, že vysoký počet změn dodavatelů energií bude přetrvávat i letos a v příštích letech. Kromě stále rostoucích cen změnám nahrává také již poměrně jednoduchý proces přechodu na jiného prodejce.