Elektřina domácnostem průměrně zdraží o 2,4 procenta

Za energii si české domácnosti příští rok připlatí. Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně zvýší o 4,13 procenta. Uvedla to předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Vitásková zdůraznila, že ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů. Malým podnikatelům se ceny elektřiny zvýší průměrně o 3,1 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů.

Podle ERÚ roste zejména regulovaná složka ceny elektřiny, do které patří mimo jiné podpora obnovitelných zdrojů energie. Celkem se regulovaná složka v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení bude částečně kompenzovat pokles obchodních marží.

Zásadní dopad na zvýšení ceny elektřiny má podle ERÚ podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rostla totiž výroba elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, z bioplynových stanic a ze zdrojů spalujících biomasu.

V příštím roce vzroste cena na pokrytí nákladů spojených s výrobou energie z alternativních zdrojů na 583 korun za megawatthodinu, což je o 39,1 procenta více než letos. Tato částka vychází podle Vitáskové z předpokladu, že vláda dnes schválí státní příspěvek na obnovitelné zdroje ve stejné výši jako letos, tedy 11,7 miliardy korun.