Elektřina příští rok mírně zlevní, naopak za plyn si lidé připlatí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta podle toho, k čemu lidé plyn využívají, oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Na snížení regulované ceny elektřiny, která obsahuje především poplatek za přenos a distribuci i příspěvek na obnovitelné zdroje energie, se podle úřadu pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se ale bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě.

„Pokud poklesne cena silové elektřiny o pět procent, jak si myslíme, že by mohla poklesnout, potom celkově by mohla cena poklesnout o řádově tři až 3,5 procenta,“ řekl místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) pro oblast regulace Jan Nehoda.

O změnách smluv Pražské energetiky čtěte:

PRE zlevní dvouleté smlouvy. Platby za úvazky na dobu neurčitou nezmění

Na snížení regulované ceny elektřiny, která obsahuje především poplatek za přenos a distribuci i příspěvek na obnovitelné zdroje energie, se podle ERÚ pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se ale bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě.

Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny, uvedl ERÚ. Neregulovaná složka tvoří cca 40 procent výsledné ceny, označuje se jako silová elektřina a cenu si určují jednotliví dodavatelé sami.

Porovnání odhadů ročních nákladů na dodávku plynu vybraných případů spotřeby
Roční spotřeba (kWh)Rozdíl v nákladech 2014 vs. 2015 (Kč s DPH) Rozdíl v nákladech 2014 vs. 2015 (%)
840 (domácnost využívající plyn k vaření) 125 4,74
18900 (byt využívající plyn k vaření, ohřevu vody a topení) 412 1,37
31500 (rodinný dům využívající plyn k vaření, ohřevu vody a topení) 568 1,18

Všichni tři velcí dodavatele elektřiny, tj. společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika už předeslaly, že její cenu pro příští rok zvyšovat nebudou. Uvedly, že lidé mohou uspořit hlavně využitím jejich nových produktů. Snížení cen elektřiny předpovídají i analytici.

Hrozba zdražení pocházela z Ukrajiny

V souvislosti s cenami plynu se úřad podle své předsedkyně Aleny Vitáskové původně obával výraznějšího zdražení, a to kvůli geopolitické situaci a rizikům spojeným hlavně s vývojem na Ukrajině, takový vývoj ale nenastal. Regulovaná složka ceny plynu příští rok vzroste zhruba o 7,4 procenta. Tato složka tvoří 23,4 procenta z celkové ceny za dodávky plynu.

Dopad na konečné ceny by proto neměl by tak velký. ERÚ předpokládá, že pokud zůstane cena plynu na současné úrovni, vzroste konečná cena plynu zhruba o jedno až dvě procenta. Podle odhadu ERÚ se nárůst cen plynu nejvíc dotkne domácností, které využívají plyn pouze k vaření, zde je možný růst v nákladech až o 4,74 procenta. Naopak lidé, kteří bydlí v rodinném domě a plynem topí, resp. ho využívají i k ohřevu vody a vaření, by měli zaplatit o 1,18 procenta více.

Nové rozhodnutí k cenám tepelné energie pro příští rok úřad vydávat nebude, dál tak bude platit jeho cenové rozhodnutí z loňského listopadu. Závazné podmínky pro věcně usměrňované ceny tepelné energie se nemění, uvedl ERÚ.

Kolik vám ušetří noční proud? A kdy levnější tarif běží?