Elektřina z pomerančů. Sevilla bude ze spadaných citrusů vyrábět energii

Z pomerančů se teď v Seville bude vyrábět elektřina.

Z pomerančů se teď v Seville bude vyrábět elektřina. Zdroj: ČTK/ZUMA/Eduardo Briones

Pomeranče Sevillu zdobí, ale také znečišťují. Teď poslouží k výrobě elektřiny.
Pomeranče Sevillu zdobí, ale také znečišťují. Teď poslouží k výrobě elektřiny.
Z pomerančů se teď v Seville bude vyrábět elektřina.
4
Fotogalerie

Každé jaro ulice španělské Sevilly provoní pomerančové květy, v zimě ale více než pět milionů kilogramů hořkého ovoce spadaného z 48 tisíc pomerančovníků představuje nebezpečí pro chodce a je noční můrou úklidových služeb, napsal deník The Guardian. Díky novému projektu však nechtěné pomeranče poslouží k výrobě elektrické energie.

Metropole jihošpanělské Andalusie zahájila pilotní program výroby elektřiny z metanu vznikajícího kvašením ovoce. Městská vodohospodářská společnost Emasesa se v první fázi chystá využít 35 tun ovoce k výrobě čisté energie v jedné ze sevillských čističek vod. Pomeranče poputují do již existujícího zařízení, pomocí něhož se vyrábí elektřina z organického materiálu.

„Doufáme, že brzy dokážeme recyklovat všechny pomeranče ve městě,“ sdělil Benigno López, šéf městského oddělení životního prostředí. Aby Sevilla tohoto cíle dosáhla, bude podle jeho odhadů muset investovat 250 tisíc eur, téměř 6,5 milionu korun. „Pomeranče jsou pro město problém a z odpadu nyní dostáváme přidanou hodnotu,“ vysvětlil López.

Pomeranče sice vypadají na stromech v Seville krásně, ale Španělé je nejedí. Na zemi často končí pod koly aut, která je rozmačkávají na kaši. Ulice jsou pak ulepené a plné much. Vedení města zaměstnává dvě stovky lidí, kteří popadané ovoce sbírají.

I když se pilotní projekt zaměřuje pouze na pohon čističky vod, jeho autoři plánují, že časem by se přebytky takto vyrobené elektřiny mohly dodávat do městské rozvodné sítě. Potenciál je podle nich značný i vzhledem k tomu, že ovoce by jinak skončilo na skládce nebo by bylo použito jako hnojivo.

Testy podle nich ukázaly, že tuna pomerančů dokáže vyprodukovat 50 kilowatthodin elektřiny, dostatek pro denní spotřebu pěti domácností. Pokud by pak byly zužitkovány všechny pomeranče v Seville a energie z nich by byla dodána do rozvodné sítě, stačilo by to pro 73 tisíc domácností.

Pomeranče pocházející z Asie, před zhruba tisíci lety přivezli Arabové. Pomerančovníky se na jihu Španělska dobře uchytily. Většina pomerančů z okolí Sevilly se vyváží do Británie, kde se z nich vyrábí marmeláda. Sevillské pomeranče jsou také hlavní složkou likérů Cointreau a Grand Marnier.