Elon Musk: Jednou přijde doba, kdy bude řízení auta člověkem zakázáno

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2 Zdroj: CTK

Není pochyb o tom, že z klasického konceptu automobilu, jak ho známe dnes, se za několik desítek let stane výstřednost, za kterou dnes považujeme třeba jízdu na koni. Myslí si to alespoň podnikatel a vizionář Elon Musk, spoluzakladatel PayPalu, majitel automobilky Tesla Motors a vesmírného programu SpaceX. Podle jeho slov jednou lidstvo dospěje k momentu, kdy řízení auta člověkem zakáže.

Muskovo prohlášení záhy spustilo lavinu negativních komentářů, takže Musk později své prohlášení mírnil tím, že bylo vytržené z kontextu a že on jako šéf společnosti Tesla Motors bude vždycky pro to, aby lidé mohli svá auta řídit.

„Domnívám se, že autonomní auta budou naprosto normální a běžná jako výtah. Nejprve jsme ve výtazích měli obsluhu, ale pak jsme vymysleli elektronické ovládání, které zastavilo výtah tam, kde bylo potřeba. A obsluha výtahu začala být zbytečná,“ vysvětloval Musk.

Autonomní technologie časem nahradí člověka

„Autonomní řízení bude mnohem bezpečnější než řízení člověkem. Ve skutečnosti, v daleké budoucnosti, lidstvo dospěje k závěru, že bude lepší řízení aut člověkem úplně zakázat, protože bude moc nebezpečné. Prostě nemůžete mít člověka, který sám řídí dvoutunový stroj na zabíjení,“ prohlásil Musk. „Když do sebe auta přestanou bourat, můžete se při jejich konstrukci zbavit spousty nárazových zón a airbagů,“ dodal.

„Autonomní ovládání je o tom, kolik vlastně chcete bezpečnosti a spolehlivosti. I při dnešním stavu techniky umíme udělat auto tak, aby jelo kamkoli plně automaticky. Ovšem ještě není naprosto spolehlivé v kontextu složitého a špatně předvídatelného prostředí například velkoměsta, kde si hrajou děti na ulici,“ řekl šéf Tesla Motors. „Nemyslím si, že se současná autonomní technologie stane náhradou řízení člověkem, ale za několik let už tomu tak bude,“ uzavřel.