Eni jedná o těžbě ukrajinského plynu. Mohla by nahradit ruské dodávky

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Italská ropná a plynárenská společnost Eni se shodla s Ukrajinou na nutnosti posílit těžbu zemního plynu v zemi, které sousední Rusko hrozí odstavením od svých dodávek. Eni má licence na těžbu na Ukrajině od roku 2011.

Podle sdělení firmy se dnes sešel generální ředitel Eni Paolo Scaroni s ukrajinským ministrem energetiky. „Obě strany diskutovaly o aktivitách Eni na Ukrajině a shodly se na potřebě spolupracovat v zájmu zvýšení potenciální produkce břidlicového a konvenčního plynu na pevnině, mimo jiné formou udělení koncesí pro nové oblasti,“ uvedla Eni.

Eni rovněž Kyjevu přislíbila, že bude zkoumat nové způsoby dodávek plynu na Ukrajinu, například obrácení toku v plynovodech, aby mohla Ukrajina plně využit dostupných skladovacích kapacit. Eni je největším evropským klientem ruského monopolního vývozce plynu Gazprom.

Společnost získala na Ukrajině několik licencí k průzkumu a těžbě v Dněpersko-doněcké pánvi. V roce 2012 získala polovinu a řídící postavení ve firmě Westgasinvest, která má práva na průzkum a těžbu břidlicových ložisek na západě Ukrajiny. Loni Eni podepsala dohodu o průzkumu a těžbě ložisek ropy a zemního plynu v západní části pobřežních vod Černého moře.

Evropská unie dnes uvedla, že je ochotna jednat s Ruskem a Ukrajinou o zajištění dodávek zemního plynu. Ruský prezident Vladimir Putin před týdnem oficiálně pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky za dodávanou surovinu.