Eni seškrtá investice, prodá některá ložiska ropy a plynu

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Italská těžební společnost Eni sníží v následujících čtyřech letech investice o více než 20 procent a prodá část podílů v ropných a plynárenských polích. Státem ovládaný podnik to uvedl ve svém strategickém plánu na období 2016-2019. Z prodeje aktiv by podnik měl získat sedm miliard eur (189 miliard korun). Firma již avizovala, že je připravena snížit své podíly v plynárenském projektu v Mosambiku a v ropných polích v Kongu.

Společnost Eni se loni stala první velkou západní ropnou firmou, která snížila dividendu. Nyní potvrdila, že vyplatí dividendu 0,8 eura za akcii.

Generální ředitel Claudio Descalzi po nástupu do funkce v roce 2014 zaměřuje firmu na průzkum nalezišť ropy a plynu. Firma podle agentury Reuters očekává, že těžba ropy a plynu v příštích čtyřech letech poroste o více než tři procenta ročně. V předešlém plánu odhadovala růst na 3,5 procenta.

Akcie Eni v posledním roceGraphical visualization of market data.

Na Eni, stejně jako na další ropné firmy, nepříznivě doléhá výrazný pokles cen ropy na světových trzích. Surovina od poloviny roku 2014 kvůli přetrvávajícímu převisu nabídky nad poptávkou zlevnila asi o 65 procent, na což těžaři reagovali snížením výdajů a investic.

V České republice společnost Eni provozovala čerpací stanice pod značkou Agip. Předloni se dohodla na jejich prodeji maďarské ropné skupině MOL.

Vývoj cen ropy BrentGraphical visualization of market data.