EP Industries chce koupit I&C Energo. Ta udržuje jaderné elektrárny

Dukovany

Dukovany Zdroj: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Dukovany
Dukovany
3
Fotogalerie

Na antimonopolním úřadu přistála žádost o souhlas s koupí firmy I&C Energo společností EP Industries (její spolumajitel Daniel Křetínský je zároveň spoluvlastníkem Czech News Center, vydavatele E15 – pozn. red.). EPI si od nového nákupu slibuje doplnění stávajícího portfolia.

EP Industries Daniela Křetínského posílí svůj energetický byznys. Od svého švagra Martina Štefunka koupí společnost I&C Energo, která mimo jiné poskytuje servis českým jaderným elektrárnám ČEZu. Hodnotu transakce obě strany neuvedly. EP Industries už požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o souhlas s převzetím firmy.

Velkou část skupiny EP Industries už teď tvoří firmy energetického strojírenství a služeb, které poskytují servis provozovatelům přenosových a distribučních elektrických sítí. Do skupiny patří například společnosti EGEM, SEG nebo Energetické opravny Prunéřov. „Akvizice I&C Energo vhodně doplní stávající portfolio EP Industries. EPI bude schopná nabízet komplexnější dodávky v energetice nejen pro infrastrukturní segment, ale i výrobní,“ říká člen představenstva EP Industries Jiří Nováček. 

I&C Energo v uplynulých letech vydělávala nejvíce na zakázkách od ČEZ. Podílela se na modernizaci systémů v obou českých jaderných elektrárnách. Na údržbu elektrických částí a systému kontroly řízení v Dukovanech a Temelíně má smlouvu až do roku 2020. Firma se podílela také na modernizaci uhelných elektráren a na stavbě nové hnědouhelné elektrárny Ledvice.

Po skončení obnovy uhelných elektráren ČEZ muselo I&C Energo začít hledat nové zakázky více v zahraničí. Letos firma získala kontrakt na dodávky do nejaderné části dvou bloků slovenské elektrárny Mochovce, které jsou stále ve výstavbě. Mochovce patří Slovenským elektrárnám, v nichž má menšinový podíl a manažerskou kontrolu Křetínského holding EPH

I&C Energo

Pro EPH pracovala firma také v Německu. Na hnědouhelné elektrárně Schwarze Pumpe loni měnila řídicí systém pro odsávání uhelného prachu. Elektrárna patří společnosti LEAG, kterou společně vlastní EPH a PPF Investments.

Společnost I&C Energo vytvořily jako společný podnik v roce 1993 ČEZ a americký Westinghouse. O sedm let později ČEZ firmu ovládl. V roce 2008 ČEZ firmu prodal maďarskému MOL za 660 milionů korun. V roce 2016 ji koupil bývalý investiční ředitel skupiny PPF Martin Štefunko.

EP Industries měl loni obrat 16,6 miliardy korun a provozní zisk EBITDA 2,35 miliardy korun. Nyní zahrnuje dvanáct firem. Vlastní mimo jiné výrobce autobusů SOR nebo odpadářskou společnost AVE CZ.