EPH čeká růst. Provozní zisk za loňský rok byl 320 milionů eur

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Energetický a průmyslový holding letos očekává výrazný zlom v hospodaření, rozjednáno má totiž několik investic, jejichž hodnota může překonat 130 miliard korun. Holding, zahrnující více než 20 podniků působících v energetice, měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi 7,95 miliardy korun). Napsaly to Hospodářské noviny s odvoláním na šéfa představenstva a spolumajitele Daniela Křetínského. O rok dříve provozní zisk holdingu činil 9,4 miliardy korun při tržbách 46 miliard.

Největším obchodem by letos pro EPH mohl být nákup polovičního podílu ve Slovenském plynárenském priemyslu, což by byla největší investice české firmy do zahraničí vůbec, uvedl Křetínský.

„Dnes nevíme, jestli budeme na konci roku stejně velká firma, jako dnes, či jestli naše EBITDA nebude namísto dnešních 320 milionů eur třeba 900 milionů eur či 1,3 miliardy eur,“ uvedl Křetínský.

Hodnota podílu v SPP podle HN přesahuje 2,5 miliardy eur a o prodeji by se mělo rozhodnout ještě v letos. „Podle mého soudu jako vlastníci 49procentního podílu vyčerpali GDF a E.ON možnosti toho, co mohli pro SPP udělat. Výrazně pomohli její transformaci, nicméně SPP teď musí reagovat na některé složité otázky, a toto období vyžaduje konkrétní rozhodnutí,“ doplnil Křetínský.

Vedle SPP plánuje holding investovat desítky miliard korun v Německu, kde uvažuje o nové elektrárně Profen, a v Česku, kde podal nabídku na koupi elektráren Počerady a Chvaletice; v hledáčku má údajně také tuzemskou plynárenskou síť Net4Gas. Kapitál na případnou expanzi by mohla dodat například skupina PPF. „Jsme připraveni spolu s J&T a Danielem Křetínským podporovat akviziční růst EPH a zvyšovat svou investiční expozici v energetice,“ cituje list spolumajitele PPF Jiřího Šmejce.

EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United energy, Elektrárny Opatovice či německé doly Mibrag nebo polské doly Silesia. EPH zahájil svou činnost v říjnu 2009.

V letošním roce se z EPH vyčlenila skupina EP Industires, do které byly přesunuty průmyslové firmy holdingu. V té Křetínský vlastní 60procentní podíl a J&T si drží zbylých 40 procent.