EPH se rozdělí. Průmyslové podniky přejdou do EP Industry

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Energetický a průmyslový holding (EPH), za kterým stojí finanční skupiny PPF a J&T, se definitivně rozdělí. Akcionáři v následujících měsících vyčlení své majetkové účasti v průmyslových podnicích do samostatné firmy EP Industry, uvádějí Lidové noviny. Poměr sil mezi akcionáři zůstane zachován. Rozdělení EPH potvrdil mluvčí holdingu Martin Maňák, oficiální oznámení vydá v nejbližších dnech, píše list.

Ve zmenšeném holdingu i v nové firmě bude nadále vlastnit 40 procent akcií skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, dalších 40 procent bude kontrolovat skupina J&T slovenských magnátů Patrika Tkáče a Ivana Jakaboviče a zbylých 20 procent akcií je v držení generálního ředitele holdingu Daniela Křetínského.

Vlastní kapitál akcionářů EPH dosahoval na začátku roku téměř 12 miliard korun a podle LN má být z této částky převedeno 4,8 miliardy korun do nové EP Industry. Větší díl majetku tedy zůstane ve zmenšeném holdingu, který se do budoucna zaměří výhradně na energetiku, píše deník.

Akcionáři převedou do průmyslové divize například druhého největšího výrobce autobusů v ČR SOR Libchavy, podnik Elektrizace železnic Praha, skupinu strojírenských firem vzniklých z bývalé ČKD Blansko a Slovenské energetické strojárne, která vyrábí kotle pro elektrárny a teplárny. Součástí EP Industry by mělo být také několik českých podniků, které se zabývají údržbou a výstavbou elektrických vedení.

EPH vznikl v srpnu 2009 a letos v lednu jeho manažeři informovali o převodu energetických společností do dceřiného „subholdingu“ EP Energy, která sdružuje výhradně aktiva z oblasti energetiky.