EPH v loňském roce zvýšil zisk i tržby, je sedmým největším výrobcem elektřiny v Evropě

EPH

EPH Zdroj: Vattenfall

EPH
EPH
EPH
4
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding, v minulém roce zlepšil své výsledky. Konsolidované tržby společnosti dosáhly 4,93 miliardy eur (přibližně 128 miliard korun). V roce 2015 činily 4,57 miliardy eur. Firma zlepšila i provozní zisk očištěný o jednorázové vlivy. Ten loni činil 1,73 miliardy eur (45,1 miliardy korun), což představuje nárůst o téměř 100 miliard eur v porovnání s obdobím o rok dříve.

Celkový ukazatel konsolidovaného čistého zadlužení byl na úrovni 2,5násobku EBITDA. Tyto výsledky nezobrazují nové akvizice pod společnou kontrolou. Jde o podíly ve společnostech LEAG Holding a Slovak Power Holding, která ovládá Slovenské elektrárně.

Společnosti ze skupiny EPH v roce 2016 přepravily přes 60 miliard metrů krychlových a distribuovaly téměř pět miliard metrů krychlových zemního plynu. Firmy, jež jsou aktuálně pod manažerskou kontrolou EPH, vyrobily loni 101 terawatthodin elektrické energie, což řadí EPH na sedmé místo žebříčku největších evropských výrobců elektřiny.

Relativně dobře se v poslední době daří všem velkým evropským výrobcům elektřiny. I přesto, že jejich výkon často ovlivňuje nestálost obnovitelných zdrojů. „Trh ropy se zjevně odrazil ode dna, kterého dosáhl v únoru 2016. Postupně se stabilizují i ceny elektřiny,“ uvedl dříve pro E15 Martin Vlček ze společnosti BH Securities.

Většinovým vlastníkem holdingu EPH je Daniel Křetínský, majitel společnosti CN Invest, do které spadá také deník E15.