EU chce mít pod kontrolou energetické dohody

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropská komise chce, aby Evropská unie kvůli zajištění energetické bezpečnosti vystupovala v energetických otázkách jednotněji. Členské země by tak podle dnešního návrhu komise měly mít povinnost informovat partnery v unii o tom, když budou dojednávat záležitosti týkající se energetiky se státy mimo unii, a to před začátkem či po vyjednáváních.

Cílem je podle komise posílení vyjednávací pozice členských států vůči nečlenským zemím unie a také zajištění bezpečnosti dodávek energií, dobré fungování vnitřního energetického trhu a vytvoření právní jistoty pro investice.

Komise podotkla, že podíl energie dovážené do EU stále roste. Například u ropy je to nyní zhruba 80 procent a u plynu o více než 60 procent.

Rozhodnutí jednotlivých zemí „sedmadvacítky“ a jejich dohody s mimounijními státy mají či mohou mít významný dopad na rozvoj energetické infrastruktury a dodávek do EU jako celku, míní EK.

„Zájmy EU musí být ve vztazích s tranzitními státy i zeměmi produkujícími energie lépe podporovány,“ uvedla komise v prohlášení.