Evropa odebrala z Norska rekordní množství plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: EPH

Vývoz plynu prostřednictvím plynovodu z Norska do Evropy stoupl na nový rekord. Podle předběžných údajů provozovatele plynovodů Gassco se do 29. prosince zvýšil na 107,9 miliardy metrů krychlových a překročil tak rekord z roku 2012, kdy činil 107,6 miliardy metrů krychlových.

Vývoz letos rostl díky vyšší těžbě z hlavního pole Troll, který provozuje Statoil. Údaje firmy Gassco nezahrnují vývoz zkapalněného zemního plynu z Norska, napsala agentura Reuters.

Norsko již loni předběhlo Rusko a stalo se největším dodavatelem zemního plynu do západní Evropy. Rusko však zůstalo loni hlavním dodavatelem plynu do celé Evropské unie. Jeho podíl na celkovém dovozu však klesl o jeden procentní bod na 42 procent. Podíl Norska se naopak zvýšil o čtyři procentní body na 38 procent.

EU se snaží snížit svoji závislost na ruském plynu. Podle některých analytiků k růstu norského podílu přispívá i skutečnost, že země nabízí kupcům plynu pružnější cenovou politiku.

Plyn z Norska odebírá od roku 1997 i Česká republika. Loni mělo Norsko na celkových dodávkách plynu do ČR podíl zhruba 25 procent a bylo druhým největším dodavatelem plynu po Rusku.

Ilona Švihlíková: Zemní plyn jako strategická zbraň?