Evropa ukončila spor kolem dovozu čínský solárních panelů

Čínské solární panely

Čínské solární panely Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise oficiálně ukončila spor o dovoz levných solárních panelů z Číny do Evropy. Kompromisní dohodu s čínskou stranou podle komise schválila většina členských států Evropské unie. Informovala o tom agentura DPA. Dohoda tak otevírá cestu k vyřešení některých dalších obchodních sporů mezi Bruselem a Pekingem.

Komise ohlásila dosažení dohody již minulý týden. Dohoda stanovuje, aby cena čínských panelů činila minimálně 0,56 eura (necelých 15 korun) za jeden watt výkonu. Čínští vývozci panelů se díky ní mohou vyhnout vysokým antidumpingovým clům, která Brusel stanovil minulý měsíc.

Celkový výkon čínských panelů dovezených do EU podle dohody nesmí překročit sedm gigawattů. Dohodnutá minimální cena se blíží nynější ceně čínských solárních panelů na promptním trhu v Evropě. To je sice podle evropských výrobců stále dumping, Čína ale podle komise prodávala panely i po 0,38 eura za watt.

Evropská unie, která je největším solárním trhem na světě, se na počátku června rozhodla uvalit sankční cla na dovoz čínských solárních panelů v počáteční výši 11,8 procenta. Pokud by se Brusel a Peking na řešení sporu do dvou měsíců nedohodly, clo by se od 6. srpna zvýšilo v průměru až na 47,6 procenta.

Nabídka již předstihla poptávku

Pokud budou čínští výrobci podmínky dohody dodržovat, nemusí se těchto cel obávat. Podle komise dala většina výrobců najevo, že se podmínkami hodlá řídit. Výroba solárních panelů v Číně vzrostla v letech 2009 až 2011 na čtyřnásobek a její objem přesáhl celou světovou poptávku. Čínští producenti využili prudké expanze solární energetiky, kterou vlády v západním světě z peněz daňových poplatníků štědře podporovaly. Po globální finanční krizi a dluhové krizi v eurozóně však evropské vlády tuto podporu výrazně omezily, což spolu s masivním čínským dovozem vedlo k bankrotu řady evropských výrobců.

Čína minulý měsíc v reakci na uvalení cel na dovoz čínských solárních panelů zahájila vyšetřování dovozu vín z EU na čínský trh. Vyřešení sporu ohledně solárních panelů tak nyní otevřelo cestu k dohodě o víně. Vyšetřování, které vede Čína, by mohlo vést k odvetným clům na import vína z Francie, Itálie a Španělska.

Solární clo? Evropské solární firmy varují před nárůstem nezaměstnanosti