Evropa zpřísní pravidla pro přesuny levných pracovníků

Továrna Siemensu v Berlíně, ilustrační foto

Továrna Siemensu v Berlíně, ilustrační foto Zdroj: Siemens

Firmy, které zaměstnávají levné dělníky, kteří přicházejí za prací z východních zemí Evropské unie, budou mít přísnější podmínky. Má se zabránit sezonním přesům nejlevnějších zaměstnanců z jedné země do druhé. Unie vyhověla návrhu francouzských odborů. Proti se postavily některé východoevropské země.

Ministři práce zemí Evropské unie předběžně schválili přísnější pravidla pro zaměstnávání levných dočasných pracovních sil z východoevropských zemí EU a odjinud. Vyhověli tím požadavkům odborů a zemí jako je Francie, proti naopak byly některé východoevropské země, například Maďarsko.

Odbory a některé země si stěžují, že nynější unijní legislativa dává firmám možnost přesouvat levné zaměstnance sezonně z jedné země EU do druhé. To podle odborů bere práci domácím. Návrh na zpřísnění donutí firmy k většímu papírování ve snaze dokázat, že dočasné kontakty se zahraničními pracovníky jsou uzavřeny „v dobré víře“.

Konečnou dohodu v této věci by měly nyní dojednat země EU a Evropský parlament. Podle agentury Reuters to může být otázkou několika měsíců.

Každý rok přesouvají zaměstnavatelé z EU mezi jednotlivými zeměmi miliony pracovníků. Týká se to hlavně stavebnictví, zemědělství, pohostinství a dopravy. Podle údajů francouzské vlády se počet takových pracovníků jen ve Francii letos zvýšil o čtvrtinu procent na více než 200 tisíc osob.