Evropské emisní povolenky jsou nejdražší za deset let

Zdroj: profimedia.cz

Ceny emisních povolenek v Evropské unii se dnes vyšplhaly na nejvyšší úroveň za deset let. Zdražování povolenek znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné na ceny elektřiny.

Cílem systému obchodování s emisními povolenkami je snižování emisí skleníkových plynů. EU se v loňském roce dohodla na reformě systému, která má vyřešit problémy s nadbytkem povolenek na trhu. Ten v minulosti vedl k poklesu cen povolenek na zhruba dvě až tři eura za tunu, což zmírňovalo tlak na omezování emisí.

Během dnešního obchodování se cena emisních povolenek dostala až na 18,28 eura za tunu, což je nejvyšší úroveň od listopadu 2008. Od začátku letošního roku se tak již zvýšila téměř o 130 procent. Analytici z investiční banky Berenberg předpovídají, že cena povolenek v příštím roce vystoupí na 25 eur a v roce 2020 na 30 eur za tunu.

První z dohodnutých reforem nazvaná Market Stability Reserve (MSR) vstoupí v platnost příští rok, ve kterém podle analytiků odstraní z trhu povolenky na emise v rozsahu 390 milionů tun. „Letošní rok je to všechno o nakupování (povolenek) v očekávání startu MSR,“ uvedl analytik Trevor Sikorski ze společnosti Energy Aspects.

Evropský systém obchodování s emisemi (ETS) pokrývá asi 12.000 elektráren, továren a leteckých společností a reguluje přibližně 45 procent produkce skleníkových plynů v Evropské unii. ETS stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou být emitovány sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.