Evropské LNG terminály narážejí na své limity, německá jednání s Katarem o dodávkách váznou

Evropa v poslední době získává slevy, aby se lodě dostaly k terminálům

Evropa v poslední době získává slevy, aby se lodě dostaly k terminálům Zdroj: Profimedia

Evropa se snaží získat co nejvíce LNG
Evropa při nahrazování ruského plynu sází především na dovoz LNG
Americký tanker přečerpává zásilku LNG v terminálu v polském Svinoústí
Německo plánuje urychlenou instalaci plovoucích a stavbu pevných terminálů
5
Fotogalerie

Evropská unie se naplno pustila do nahrazování ruského plynu a sází zejména na LNG. Některé terminály na zkapalněný plyn na starém kontinentu jsou na hraně kapacity, v plánu je tak řada nových projektů. Zejména Německo usiluje o rychlou změnu orientace a chce rekordním tempem instalovat hned čtyři plovoucí terminály. Problémem však může být i zajištění dodatečných dodávek, zásadní jednání mezi Berlínem a Katarem o dlouhodobé smlouvě vázne.

Rusko loni poslalo do Evropy 155 miliard krychlových metrů plynu, zhruba čtyřicet procent jejích potřeb. Evropská unie v březnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu předestřela ambiciózní plán snížit letos závislost na tomto dodavateli o dvě třetiny. Zásadní roli v tom má hrát zkapalněný plyn. Navzdory evropským ambiciózním infrastrukturním plánům ale odborníci zůstávají skeptičtí.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

„K dispozici jednoduše není dostatek LNG na pokrytí poptávky. V krátkodobém horizontu to v Evropě způsobí tuhou zimu. Pro producenty to značí další LNG boom, ale přijde příliš pozdě na to, aby prudký nárůst poptávky uspokojili,“ uvedl podle webu Oilprice Kaushal Ramesh z energetické poradenské společnosti Rystad Energy. Dodal, že se tak dá čekat chronický nedostatek plynu a vysoké ceny. Brusel přitom chce, aby členské státy před zimou naplnily své plynové zásobníky aspoň z osmdesáti procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!