Evropské výrobce nákladních aut čeká od EK pokuta za kartel

MAN, nákladní automobily.

MAN, nákladní automobily.

Předním evropským výrobcům nákladních aut hrozí od Evropské komise pokuta v celkové výši až čtyři miliardy eur (110 miliard korun). Komise nyní tyto firmy vyšetřuje pro podezření na nezákonnou kartelovou dohodu o cenách, napsal německý list Handelsblatt.

Oficiální zprávu o zahájení vyšetřování poslala komise několika výrobcům nákladních vozů v listopadu. Podle Handelsblattu by o pokutě mohla rozhodnout během letošního roku a zvláště citelná by pokuta mohla být pro švédskou Scanii, nizozemský DAF a italské Iveco.

Německá automobilka Daimler a švédské Volvo Trucks mohou naopak doufat ve shovívavější verdikt, protože spolupracovaly s vyšetřovateli. Německý MAN, nad kterým má kontrolu skupina Volkswagen, možná nebude potrestán vůbec, protože nezákonné dohody úřadům nahlásil.

Mluvčí Evropské komise Ricardo Cardoso tyto informace agentuře Reuters nepotvrdil. Žádná z uváděných firem se ke zprávě zatím nevyjádřila. Firmy, které komise usvědčí z porušování pravidel hospodářské soutěže, mohou dostat pokutu ve výši až deseti procent svých ročních tržeb.