Evropský výrobce baterií do aut ACC si zajistil 4,4 miliardy eur na tři závody

Výroba baterií

Výroba baterií Zdroj: profimedia.cz

Evropský výrobce baterií pro automobily Automotive Cells Company (ACC), jehož spoluvlastníky jsou firmy Stellantis, Mercedes a TotalEnergies, dokončil významné kolo financování na vývoj tří závodů ve Francii, Německu a v Itálii. Projekt si úhrnem vyžádá sedm miliard eur (téměř 177 miliard korun), banky výrobci baterií poskytnou 4,4 miliardy eur (111 miliard korun).

„Dohoda s bankami odráží velmi vysokou důvěru těchto věřitelů v projekt ACC,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel firmy Yann Vincent.

Jako hlavní finanční poradce ACC působila francouzská banka BNP Paribas. Finanční dohody výrobce baterií uzavřel s konsorciem bank, které zahrnuje BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, Intesa Sanpaolo, francouzskou veřejnou investiční banku Bpifrance, pojišťovnu Euler Hermes a italskou exportní pojišťovnu SACE.

Ze získaných finančních prostředků bude financována výstavba čtyř nových výrobních linek ACC: druhá ve Francii, první v německém městě Kaiserslautern a dvě v italské městě Termoli. Navazují na první jednotku společnosti, která byla otevřena loni v severní Francii a která vyrábí lithium-iontové baterie.

Financování doplní už poskytnuté nebo přislíbené veřejné dotace a nové peněžní vklady od tří akcionářů ACC, uvedla společnost. Automobilka Stellantis bude na konci března vlastnit 45 procent akcií ACC, Mercedes-Benz třicet procent a Saft, který spadá pod energetický podnik TotalEnergies, pak 25 procent.