Excalibur nabídl za šternberskou zbrojovku o 50 milionů víc než konkurent

obrněný transportér

obrněný transportér Zdroj: vop.cz

V soutěži o závod státní zbrojovky VOP CZ ve Šternberku nabídla Excalibur Army o třetinu více než konkurenční STV Group. Konečné slovo je na ministerstvu obrany a vládě.

Rovných 151 milionů korun proti 101 milionům. Takový je rozdíl v nabídce dvou uchazečů o tovární areál bývalého státního podniku VOP 026 ve Šternberku stoprocentně vlastněného rezortem obrany. Vyplývá to z důvěryhodných zdrojů E15.cz blízkých VOP CZ, pod nějž šternberský závod patří.

Právě Excalibur Army, která má už delší dobu část šternberských provozů pronajatou, by se měla stát vítězem tendru. „Dozorčí rada VOP CZ v pondělí schválila závěry hodnotící komise a jako vítěznou určila nabídku společnosti Excalibur Army, která nabídla vyšší kupní cenu. Nyní musí výsledky výběrového řízení ještě schválit ministerstvo obrany,“ uvedl jeho mluvčí Jan Pejšek.

Všech 120 pracovníků šternberské pobočky VOP CZ dostane do konce ledna výpověď. Část z nich by však podle dřívějších informací mohl znovu zaměstnat nový majitel. Mluvčí Excalibur Army Lukáš Novotný řekl, že vedení firmy dosud neobdrželo oficiální informaci o výsledku tendru, takže jej zatím nebude komentovat.

Specialista na obrněnce

Excalibur Army nyní ve Šternberku zaměstnává zhruba 130 bývalých pracovníků někdejšího podniku VP 026, který byl před časem začleněn do skupiny VOP CZ. Šternberský závod se od roku 1951 specializuje na opravy a modernizaci obrněné techniky. V zahraničí je známý především díky zakázce pro švédskou armádu, pro níž v letech 1998 až 2001 zmodernizoval 350 bojových vozidel pěchoty (BVP) z výzbroje bývalé východoněmecké armády. Závod se také podílel na projektu nových kolových transportérů Pandur pro české ozbrojené síly. Část výrobní kapacity firma už řadu let využívala pro civilní výrobu.

Státní podnik VOP CZ na konci loňského roku ve Šternberku, Novém Jičíně, Slavičíně, Vyškově a Brně zaměstnával zhruba 1300 lidí. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP CZ je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu.

Vyprošťování odloženo