Explosia otevřela nové vývojové centrum, klade důraz na maximální automatizaci

Synthesia Pardubice

Synthesia Pardubice Zdroj: Synthesia

Synthesia
Synthesia
3
Fotogalerie

Pardubická společnost Explosia tento týden zahájila provoz výzkumného a vývojového centra pro celospalitelnou munici. Zaplatila za něj 100 milionů korun, část nákladů uhradila z evropské dotace. 

Centrum působí v nově postavené hale a je rozděleno na dvě části, administrativní sekci s výzkumnými a vývojovými laboratořemi a technologický prostor pro ověřování výsledků vývoje a výzkumu. K investici mohla společnost přistoupit díky zvýšení základního kapitálu o 250 milionů korun, které poskytl stát jako vlastník firmy.

Projekt nahrazuje zastaralé laboratoře pro vývoj nových produktů z oboru hnacích hmot, především spalitelných muničních dílů nebo spalitelných mas, jejich testování a nastavení parametrů následné výroby novými laboratorními přístroji.

"Požadovali jsme co největší možnou míru automatizace s maximálním počtem deseti pracovníků v jedné směně a v případě laboratoří nanejvýš pět pracovníků, abychom drželi naše zaměstnance v co možná největším bezpečí," řekl generální ředitel společnosti Josef Tichý.

Firma Explosia je výrobce výbušnin, existuje od roku 1920. Od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát. Součástí firmy je Výzkumný ústav průmyslové chemie. Loni firma utržila za výrobky, služby a zboží 907 milionů korun, předloni vykázala tržby 839 milionů korun. Její loňské zisky před zdaněním činily 52,1 milionu korun, předloni byly o půl milionu korun nižší. Podnik na sklonku roku zaměstnával 658 lidí.