Exxon investuje 150 miliard dolarů do hledání nových ložisek

ropná plošina - ilustrační foto

ropná plošina - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americký ropný gigant Exxon Mobil plánuje v příštích pěti letech investovat do hledání nových zdrojů ropy a zemního plynu 150 miliard dolarů (2,8 bilionu korun), protože očekává další růst poptávky. Exxon je největší energetickou společností na světě s akciemi na burze.

Exxon očekává, že do roku 2040 se globální poptávka po energiích zvýší o 30 procent. Kromě nových zdrojů plynu a ropy chce firma investovat také dalších 35 miliard do rafinérských a chemických aktivit. Celkové investice firmy tak mají činit 185 miliard USD.

Ropné firmy Exxon, Chevron, BP a Royal Dutch Shell loni vytěžily méně ropy než v předchozím roce. Těžaři mají problémy s dostatečně rychlým získáváním nových zdrojů. Velké nálezy jsou stále vzácnější a jejich využití dražší. Potenciální nová pole leží hluboko pod mořským dnem nebo v břidlicích, což vyžaduje drahou technologii pro případnou těžbu. Té se v případě ropných břidlic často brání i obyvatelé, protože způsob jejího získávání zanechává krajinu v podobném stavu, jako hnědouhelné doly.

Nové zdroje se mohou ukrývat například v ropných píscíchNové zdroje se mohou ukrývat například v ropných píscích|profimedia.czNové zdroje se mohou ukrývat například v ropných píscích

Exxon investuje více peněz do zemního plynu, protože věří, že do roku 2025 se dostane před uhlí a stane se druhým nejoblíbenějším palivem na světě. V roce 2010 Exxon koupil za více než 30 miliard dolarů firmu XTO Energy a stal se největším producentem zemního plynu v USA. Sázka na plyn se však zatím firmě nevyplatila. Ceny této komodity letos klesají kvůli růstu těžby v Severní Americe a slabé poptávce po topném oleji v zimě. Konkurenční firmy Chesapeake Energy a ConocoPhillips letos snížily těžbu zemního plynu, aby omezily přebytek na domácím trhu.

Vysoké ceny ropy pomohly loni Exxonu k výraznému růstu. Čistý zisk se zvýšil o téměř 35 procent.