Exxon Mobil přišel kvůli levné ropě o téměř dvě třetiny čistého zisku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Čistý zisk amerického ropného gigantu Exxon Mobil v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o téměř dvě třetiny na 1,8 miliardy dolarů (zhruba 43 miliard korun. Domácí konkurent Chevron se dokonce propadl do ztráty 725 milionů dolarů po zisku 2,6 miliardy dolarů před rokem. Hospodářské výsledky obou podniků zasáhly nízké ceny ropy a slabé marže u rafinerských aktivit.

Celkové příjmy společnosti Exxon Mobil, která je největším veřejně obchodovaným producentem ropy na světě, klesly o 28 procent na 48,7 miliardy dolarů. Firma přitom zvýšila těžbu o dvě procenta na 4,3 milionu barelů ropného ekvivalentu denně, napsala agentura Reuters.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku sestoupily pod 30 dolarů za barel, zatímco v polovině roku 2014 se pohybovaly kolem 115 dolarů za barel. Dolů je tlačí převis nabídky nad poptávkou.

Ratingová agentura Standard & Poor's tento týden snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Exxonu o jeden stupeň na AA+. Firma tak přišla o prestižní úvěrový rating nejvyšší možné úrovně AAA. S&P upozornila, že kvůli nízkým cenám ropy bude pro Exxon obtížné udržovat v příštích letech vysoké dividendy.