Exxon Mobil přišel kvůli propadu cen ropy o prestižní rating AAA

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Takřka dvouletý propad cen ropy připravil největší americký ropný koncern Exxon Mobil o prestižní úvěrový rating nejvyšší možné úrovně AAA. Ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) dnes snížila firmě známku o jeden stupeň na AA+. Snížení ratingu Exxonu se mezi investory očekávalo, protože S&P v únoru zhoršila tuto známku konkurenčnímu koncernu Chevron a naznačila, že totéž čeká i Exxon.

S&P uvedla, že kvůli nízkým cenám ropy bude pro Exxon obtížné udržovat v příštích letech vysoké dividendy a zpětné odkupy svých akcií. Agentura s dalším zhoršením ratingu v dohledné době nepočítá, poznamenala ale, že zadluženost firmy se v posledních letech kvůli projektům expanze i kvůli dividendám a odkupům akcií zvýšila na dvojnásobek.

Nejvyšší možný rating „tří A“ mají u S&P po dnešním kroku už jen dvě americké společnosti - farmaceutická skupina Johnson & Johnson a technologický gigant Microsoft. Rating AAA znamená, že dluhopisy takto hodnocených firem jsou nejbezpečnější možnou investicí, což těmto společnostem snižuje úvěrové náklady.

Ceny ropy od poloviny roku 2015 ztratily asi 60 procent. Akcionáři však veřejně obchodované ropné společnosti tlačí ke zvýšení dividend. Exxon za poslední čtvrtletí loňského roku vyplatil na dividendách a odkupech akcií 3,6 miliardy dolarů (86 miliard Kč), což přesáhlo jeho čistý zisk za tento kvartál. Společnost dnes uvedla, že „změna ratingu na její finanční filozofii nic nemění“.