Farmaceutický obchod roku. Irové kupují americkou firmu za 5,6 miliardy dolarů

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Irský farmaceutický koncern Mallinckrodt koupí za téměř 5,6 miliardy dolarů (111,7 miliardy korun) americkou biofarmaceutickou společnost Questcor. Akvizice je součástí snahy irské firmy rozšířit svou nabídku léků.

Mallinckrodt vyrábí řadu speciálních léčiv. Hlavním produktem firmy Questcor je gel Acthar, který se používá při autoimunitních a zánětlivých onemocněních. Tržby americké firmy loni stouply o 57 procenta na 799 milionů dolarů a další zlepšení se čeká i letos.

Dohoda se uskuteční částečně v hotovosti a částečně výměnou akcií. Akcionáři Questcor získají za jednu svoji akcii 30 dolarů v hotovosti a 0,897 akcie firmy Mallinckrodt. Podle páteční závěrečné ceny akcií to představuje zisk 27 procent. Celková cena akvizice zahrnuje i dluh.

Po dokončení budou současní akcionáři firmy Mallinckrodt vlastnit zhruba 50,5 procenta sloučené firmy a akcionáři Questcor zbývajících 49,5 procenta. Dohodu již jednomyslně schválily správní rady obou firem, schválit ji musí ještě akcionáři a antimonopolní úřady. Dokončena by mohla být ve třetím čtvrtletí.

Akvizice je pro Mallinckrodt již druhým velkým převzetím za necelé dva měsíce a je v souladu s její strategií proniknout na rychle rostoucí trh se speciálními léky, které se zaměřují na složitá a chronická onemocnění. V únoru koupila za 1,3 miliardy dolarů firmu Caence Pharmaceuticals.

Gel Acthar je v USA schválen pro léčbu 19 onemocnění, včetně roztroušené sklerózy a infantilních spazmů. Téměř veškeré příjmy firmy Questcor pocházejí z tohoto léku. Firma Mallinckrodt vyrábí léky na bolest, zvýšené svalové napětí, zánětlivá onemocnění a deprese. Vyrábí také generické léky, tedy kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana, a farmaceutické přísady. Tržby firmy loni činily 2,2 miliardy dolarů.