Favorit shání peníze na další rozvoj, od investorů chce vybrat 10 milionů

Nová kola Favorit

Nová kola Favorit Zdroj: ctk

Majitel značky Favorit Richard Galovič
Nová kola Favorit
Nová kola Favorit
Nová kola Favorit
Nová kola Favorit
6
Fotogalerie
Společnost Favorit Czechoslovakia, která stojí za znovuzrozením legendární cyklistické značky Favorit, hodlá od investorů vybrat 10 milionů korun. Značka, která se zaměřuje na zakázkovou výrobu dražších kol, použije peníze mimo jiné na rozšíření nabídky.

Favorit Czechoslovakia nabídne investorům až sedmiprocentní úrok vázaný na čtyřletý dluhopis prostřednictvím služby Fundlift. Vybraná částka podle firmy půjde na zvýšení výrobní kapacity, rozšíření portfolia produktů a k nákupu skladových zásob.

Společnost Favorit Czechoslovakia, která funguje od roku 2011, loni vykázala obrat 12 milionů korun a letos plánuje čtyřnásobný nárůst prodeje, který souvisí s expanzí na zahraniční trhy.

„Máme velkou radost z nadšeného přijetí nové modelové řady Favoritů i ze zájmu široké i odborné veřejnosti o všechno, co souvisí se znovunavrácením značky na místo, které jí náležitě patří,“ dodal ředitel společnosti Richard Galovič. Typickými zákazníky jsou podle něho muži i ženy nad 30 let, kteří vyhledávají vyšší standard a za kvalitu si rádi připlatí.

Původní výroba jízdních kol Favorit v Rokycanech má za sebou zhruba stoletou tradici. Rokycanská továrna na kola s přehazovačkou, „berany“ a značkou Favorit v dobách své největší slávy produkovala 200 tisíc kol ročně, většinou pro český trh. Po roce 1989 ale výroba klesala a závod nakonec zkrachoval. Značka Favorit byla oživena v roce 2011 současným majitelem Richardem Galovičem.

V Česku se v roce 2014 vyrobilo 333 tisíc jízdních kol. Země je tak jedenáctým největším producentem kol v Evropské unii. Většina z bicyklů vyrobených v České republice jde rovněž na export. K největším českým výrobcům jízdních kol se řadí mimo jiné Bike fun (Superior), 4Ever, Maxbike či Olpran.