Ferrari je pro boháče stále modlou, tržby italské automobilky rostly o desetinu

Ferrari

Ferrari Zdroj: Jiří Koťátko

Ferrari
Ferrari Portofino
Ferrari Portofino
Ferrari Portofino
5
Fotogalerie

Italský výrobce luxusních sportovních aut Ferrari ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 14 procenta na 184 milionů eur (4,7 miliardy korun). K růstu přispěl vyšší prodej aut, zájem byl především o značky Portofino a 812 Superfast, oznámila automobilka. Zároveň potvrdila výhled na letošní rok.

Čisté příjmy vzrostly o téměř devět procent na 984 milionů eur (25,3 miliardy korun). Celkem firma dodala 2671 vozů, což bylo o osm procent více než ve stejném období loni.

Prodej na americkém kontinentě se však snížil o šest procent na 803 vozů, zejména kvůli změně v nabídce modelů. V Evropě a na Blízkém východě prodej vzrostl o 11 procent na 1195 vozů, zatímco v Číně se odbyt zvýšil o 63 procent na 289 vozů.

Automobilka na letošní rok čeká růst příjmů o tři procenta na více než 3,5 miliardy eur a růst očištěného hrubého provozního zisku (EBITDA) o deset procent na 1,2 miliardy až 1,25 miliardy eur. Investory a analytiky však zklamalo, že firma přes velmi dobré výsledky v první části roku nezlepšila výhled na celý rok, což poslalo její akcie dolů. V jednu chvíli ztrácely až sedm procent.

Generální ředitel Louis Camilleri uvedl, že za rozhodnutím neměnit výhled stojí několik faktorů. Je to mimo jiné ukončení prodeje některých modelů koncem letošního roku, méně příznivý očekávaný vývoj směnných kurzů, globální obchodní napětí a vyšší výkon v Číně v prvním pololetí, kde zákazníci kupovali auta v očekávání zpřísnění pravidel pro výfukové zplodiny.

Ferrari v rámci podpory svého dalšího růstu představí v září dva nové modely, dodal Camilleri. Další se má objevit ještě do konce roku. Letos už automobilka představila dva nové modely, včetně prvního hybridního.

Dosavadní výkon automobilky Ferrari je v segmentu luxusních aut světlým bodem. Konkurenční britská automobilka Aston Martin minulý měsíc snížila odhadový objem prodeje, investic i ziskové marže na letošní rok. Jaguar Land Rover, což je také britský podnik, pak ve druhém čtvrtletí vykázal ztrátu a analytici pochybují, že se firma v nejbližší době vrátí k zisku. Ve ztrátě je také luxusní značka Maserati, která je z Itálie.