Ferrovial chce australskou firmu s pochybným renomé

Hlas ulice. Protesty proti podmínkám v detenčních zařízeních na ostrovech Nauru a Manus provázely
i říjnovou valnou hromadu Transfield Services, kde se firma přejmenovala na Broadspectrum

Hlas ulice. Protesty proti podmínkám v detenčních zařízeních na ostrovech Nauru a Manus provázely i říjnovou valnou hromadu Transfield Services, kde se firma přejmenovala na Broadspectrum Zdroj: Profimedia.cz

Španělská společnost Ferrovial podala nabídku na převzetí australské firmy Broadspectrum, která spravuje detenční zařízení pro migranty. Tábory na tichomořském ostrově Nauru a ostrově Manus na Papui-Nové Guineji firma založila ještě jako Transfield Services. Po veřejné kritice poměrů panujících v detenčních zařízeních se přejmenovala na Broadspectrum.

Madridská skupina má svou australskou kořist vyhlédnutou déle. O akvizici se pokusila již loni, ale nabídku jedné miliardy australských dolarů (18,2 miliardy korun) tehdy akcionáři protistrany odmítli jako příliš nízkou. O míře poškození veřejného obrazu australské společnosti a ztrátě investorské důvěry v posledním roce svědčí fakt, že aktuální nabídka Ferrovialu zní 1,35 australského dolaru za akcii, což odpovídá jen částce 715 milionů.

Důvodem zájmu španělské průmyslové skupiny o Broadspectrum je podle agentury Reuters předpokládaný pětiletý kontrakt, dle nějž by australská vláda měla firmě za správu detenčních zařízení zaplatit 2,7 miliardy australských dolarů. Australská firma uvedla, že se návrhem bude zabývat, ale žádné doporučení akcionářům nevydala. Akcie společnosti prudce posílily.

Loňský akviziční návrh přišel v době, kdy se akcie (tehdy ještě) Transfield Services pohybovaly kolem hodnoty 1,60 australského dolaru za kus. Od té doby klesly na 85 centů. Z firmy se stáhlo několik velkých fondů, jejichž investiční politika není v souladu s aktivitami společnosti. Také se dlouho vedla jednání o obnovení kontraktů na provoz detenčních zařízení. Právě tyto kontrakty podle deníku The Australian tvoří čtyři pětiny příjmů Broadspectrum.

Vážný krok

Ferrovial přesto považuje za perspektivní celý byznys Broadspectrum a výkonný šéf španělské skupiny Ínigo Meirás by souhlas s nabídkou považoval za „vážný krok“ k rozšíření přítomnosti Ferrovialu v Austrálii. Nabídka představuje prémii 59 procent proti páteční zavírací ceně akcií Broadspectrum.

Dlouhodobý zájem Španělů o Broadspectrum se nelíbí obhájcům lidských práv, kteří již naléhají na akcionáře Ferrovialu, aby plán zablokovali. „Investory Ferrovialu by měla zajímat právní, finanční a reputační rizika spojená s tímto obchodem,“ uvedla pro Reuters Rachel Ballová z australského centra Human Rights Law. Lidskoprávní organizace upozorňují na vážná a systematická porušování práv migrantů v detenci včetně fyzického a sexuálního násilí.