Festival Prague City spadl do insolvence

festival

festival Zdroj: profimedia.cz

Na sedm tisíc majitelů vstupenek na zrušený festival Prague City, který měl proběhnout na konci června, má nyní šanci alespoň na nějakou náhradu. S pořádající firmou Punx Not Dead (PND) zahájil městský soud v Praze insolvenční řízení.

Návrh na něj podal na začátku září samotný většinový majitel PND Borek Jiřík. Ten momentálně eviduje dluhy v celkové výši přes 26,5 milionu korun. Na bankovním účtu má přitom podle vlastního vyjádření částku 120 tisíc korun plus si nárokuje pohledávky ve výši asi 2,3 milionu.

Po pořadateli zrušeného festivalu peníze vyžadují jak nasmlouvaní umělci, tak i servisní firmy nebo Ochranný svaz autorský (OSA). Kupříkladu management skupiny New Order si podle návrhu na insolvenční řízení nárokuje částku přes 1,5 milionu korun, Blink 182 přes 0,8 milionu korun, Simple Plan pak 1,1 milionu korun. PND eviduje z dalších akcí i závazek vůči OSA ve výši více než jeden milion korun nebo přes 300 tisíc vůči Toi Toi sanitární systémy.

Do insolvenčního řízení se kromě majitelů lístků přihlásí i ticketingová společnost IRSnet CZ, jejíž prodejní systém Ticketportal prodával lístky na letošní i loňský ročník Prague City.

„Pohledávka bude rozdělena kvůli přehlednosti na tři části. Za rok 2011 budeme nárokovat sumu přes 2,3 milionu korun a za rok 2012 5,3 milionu a téměř 170 tisíc korun. Kauza jednoznačně poškodila naše dobré jméno a značku, kterou budujeme dvanáctý rok a která si zakládá na profesionálním klientském servise,“ uvedla ředitelka Ticketportal Lucia Bočánková. Případ podle ní prošetřuje i kriminální policie, které Ticketportal poskytl veškeré podklady.

Čtěte také:

Martin Věchet: Tato sezona rozhodne, které festivaly přežijí

Robert Porkert: Ani koncerty slavných kapel nejsou bez rizika

Kulturní léto startuje v dobré finanční kondici

Obě strany se obviňují, kdo komu dluží peníze, či z uvádění nesprávných částek, které Ticketportal získal prodejem lístků nebo přeposlal Punx Not Dead. E15 má kupříkladu k dispozici od obou stran dvě verze vyúčtovacího protokolu Ticketportalu, které se liší datem převáděných peněz.

Kauza Prague City Festival

Letos se měl konat druhý ročník festivalu Prague City. K hlavním hvězdám akce s rozpočtem okolo sedmnácti milionů korun měly patřit kapely Blink 182, New Order, White Lies nebo DJ Amon Tobin. Festival byl zrušen dva týdny před konáním 29. až 30. června. Pořadatel Punx Not Dead měl již z loňského roku ztrátu přes sedm milionů korun, na jaře mu pak nevyšla jednání s pražským magistrátem o partnerství festivalu. Jako jeden z důvodů krachu majitel Punx Not Dead Borek Jiřík uvádí i pokles prodejů lístků v květnu o šedesát procent.