Ficova vláda chce před volbami zlevnit Slovákům energie

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica před parlamentními volbami plánovanými na začátek příštího roku usiluje o zlevnění energií, které spolu s potravinami tvoří značnou část výdajů Slováků. Stát poskytne domácnostem slevu na zemní plyn, energetický regulační úřad ÚRSO zase má prověřit náklady distributorů elektřiny a plynu, což by mělo vyústit v nižší ceny.

„Panují velká podezření, že distribuční společnosti si do nákladů započítávají fiktivní majetky. Tím, že tento úřad (ÚRSO) bude nezávisle oceňovat majetek distribučních společností, bude moci nejen objektivně zhodnotit skutečné náklady. Mohlo by to vést ke snížení síťových poplatků, což by znamenalo snížení koncové ceny elektřiny nebo plynu,“ řekl Fico po schůzce s vedením ÚRSO, který na Slovensku rozhoduje o cenách energií pro regulované skupiny odběratelů. Fico dodal, že vláda poskytne úřadu více peněz na to, aby mohl posílit kontrolu energetických firem.

Kompenzace účtů za plyn

Slovenský premiér již dříve oznámil, že stát bude domácnostem částečně kompenzovat účty za zemní plyn. Například rodiny, které plyn používají na ohřev vody a topení, na přelomu letošního a příštího roku dostanou zpět šest procent z roční platby za plyn.

Na slevu bude mít v pětimilionové zemi nárok 1,4 milionu domácností, opatření přijde na 47 milionů eur (1,27 miliardy korun). Podle Fica zavedení slevy umožnilo i lepší hospodaření největšího prodejce plynu v zemi, společnosti SPP, kterou stát loni zcela ovládl.

Sociální balíčky

Příslib zlevnit plyn pro domácnosti byl součástí prvního sociálního balíčku, který Ficova strana Směr-SD představila v minulém roce s cílem zlepšit životní úroveň lidí. Zahrnoval dohromady 15 opatření včetně zavedení bezplatného cestování dětí, studentů a seniorů ve vlacích.

Letos v květnu Směr-SD, který po přesvědčivém vítězství ve volbách konaných v roce 2012 sestavil jednobarevnou vládu, ohlásil další sociální balíček. Jeho součástí je například snížení sazby daně z přidané hodnoty na základní potraviny.

Již na začátku letošního roku průměrná cena plynu od SPP pro slovenské domácnosti klesla o více než procento, ceny elektřiny se snížily o zhruba pět procent.